Újabb vírusmutáció Indiában

A koronavírus újfajta mutációját azonosították az indiai Mahárástra államban, a vírusvariáns a delta plusz nevet kapta – írja az MTI a The Hindustan Times című napilap nyomán.

Mahárástra négy körzetében, összesen húsz fertőzött szervezetében azonosították a Delta Plus mutációt (B.1.617.2.1). A tőlük vett mintákat továbbították genetikai szekvenálásra, hogy tanulmányozni tudják jellemzőit.

Az új vírusvariáns az Indiában márciusban azonosított delta nevű vírustörzs mutációja. A delta fertőzőképessége – akárcsak a brit és a brazil mutációé – erősebb a kínai Vuhanban másfél évvel ezelőtt azonosított „eredeti” koronavírusnál.

A Delta-variánsról érdemes tudni, hogy ez idézte elő a koronavírus-járvány második hullámát. Mi több, Boris Johnson brit miniszterelnök tervét is megingadta, mely az volt, hogy az ország június 21-től nyílik meg. Ezt a dátumot a ma napon (06.21) július 19-re tolták a Delta-változat magas dominanciája miatt.

Radzses Tome mahárástrai egészségügyi miniszter megerősítette, hogy már megkapta a szekvenálásról szóló jelentést a CSIR-IGIB genetikai intézettől, melyet a hétfői szakértői tanácskozáson vitatnak meg.

A maharashtrai kormány jelentős számú mintát küldött különböző körzetekből genomszekvenálásra annak ellenőrzésére, hogy történt-e új Sars-CoV-2 mutáció. A jelentések várhatóan keddre érkeznek.

Mit lehet tudni a Delta Plus-ról?

  • A B.1.617.2.1 olyan variáns, amelyet a K417N mutáció jellemez. A mutáció a Sars-CoV-2 tüskefehérjéjében található, amely elősegíti a vírus bejutását és az emberi sejtek megfertőzését.
  • Június 7-ig a Delta Plus variáns 63 genomját azonosították. Kanadából, Németországból, Oroszországból, Nepálból, Svájcból, Indiából, Lengyelországból, Portugáliából, Japánból és az Egyesült Államokból is érkeztek adatok. Az új változatnak az Egyesült Királyságban 36 esete van és ez az Egyesült Államokban az összes eset 6% -át teszi ki.
  • Ennek a genomnak a legkorábbi szekvenciáját, ez év március végén találták meg Európában.
  • A félelmeket enyhítve, Vineeta Bal immunológus hétfőn azt mondta, hogy az új változat miatt némi hátrány lehet a kereskedelmi antitest koktél használatában, ugyanakkor a monoklonális antitest koktélkezeléssel szembeni rezisztencia nem jelzi a betegség magasabb virulenciáját vagy súlyosságát.
  • A koronavírus-variánsokról szóló, múlt péntekig frissített legfrissebb jelentésében az indiai egészségügyi ügynökség közölte, hogy a Delta Plus június 7-től számítva, hat indiai genomban volt jelen.

/ MTI | Hindustantimes