Oldják a korlátozásokat Olaszországban

Egy tartomány kivételével egész Olaszországban feloldották a korlátozásokat. Valle d’Aosta-ban még tartanak, a tervek szerint június 28-ig.

Majdnem minden olaszországi tartomány az úgynevezett fehér zónába lépett át hétfőn. A járványügyi korlátozásokat szinte teljesen feloldották, egyedül a maszk használata maradt kötelező egyelőre szabadtéren és nyilvános zárt helységekben.

A déli országban október vége óta bevezetett járványintézkedések voltak érvényben, ezek nagy részét megszüntették. Többek között például országosan eltörölték az esti kijárási tilalmat. Az egyetlen kivételt a 125 ezer lakosú Valle d’Aosta képviseli, mely csak június 28-től lesz fehér övezet.

Az ország többi részében teljesen szabaddá vált a mozgás a tartományok és a városok között. Kötelező korlátozásként fennmaradt a biztonsági távolság betartása, valamint a szájmaszk viselete szabadtéren is. A római kormány a következő napokban határoz a maszkviselés eltörléséről, melynek dátuma a becslések szerint július eleje lehet. Az autonóm Alto Adige tartomány viszont önállóan döntött és máris feloldotta a szabadtéri maszkhasználatot.

Olaszországban hivatalosan megkezdődött a nyári szabadság időszaka, miután az utóbbi napokban véget ért a tanév és lezajlott az érettségi is. Valamivel kevesebb, mint félmillióan tettek érettségi vizsgát, mely tavalyhoz hasonlóan kizárólag szóbeli részből állt.

Akkor már lehet utazni Olaszországba?

Az Olaszországba való utazásról így ír az italia.it – olasz turisztikai ügynökség:

Olaszország egészségügyi vonatkozású korlátozási intézkedéseket alkalmaz a beérkező utazókra, amelyek származási országuktól függően változhatnak. Mielőtt Olaszországba érkezne, bármilyen országból és bármilyen utazási okból, össze kell állítani a digitális európai utaskereső űrlapot (dPLF). Az EU-országokból, a schengeni térségből, Nagy-Britanniából és Izraelből érkező utazók karanténkötelezettség nélkül léphetnek be Olaszországba, feltéve, ha:
– kitöltik az utaskereső űrlapot, mielőtt Olaszországba lépnének
– érkezéskor mutasson negatív eredményt egy molekuláris vagy antigén tamponról, amelyet 48 órával az Olaszországba történő belépés előtt vettek be értesítse az érkezést a Helyi Egészségügyi Hatóság Megelőzési Osztályáról (ingyenes számok és regionális információk)

A honlap szerint a Brazil járványügyi helyzet miatt az onnan érkezőknek (abban az esetben, ha kevesebb, mint 24 napja járt a dél-amerikai országban) tilos a belépés. Hasonló a helyzet azok számára, akik Indiából, Bangladesből, vagy Srí Lankáról érkeznének.

A helyiek már buliznak

Szombaton és vasárnap telt ház volt a tengerparti strandokon. Fiatalok tömegei rohamozták meg San Marino Köztársaság diszkóit, melyek az olaszországi diszkókkal ellentétben már újranyitottak a korlátozások teljes oldásával.

Firenzében, hétfőn délelőtt hosszú sorokban álltak az olasz és külföldi, többnyire európai turisták a firenzei dóm előtt belépésre várva. Róma utcáin is egyre több turistát látni.

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint hétfő délelőttig több, mint 46 millió olasz kapott védőoltást. Közülük kevesebb, mint 16 millióan második dózisban is részesültek, ami a lakosság valamivel több mint 29 százalékának felel meg.

Francesco Paolo Figliuolo járványbiztos bejelentette, hogy ismét akadozik a vakcinaszállítmányok érkezése, ami szeptember végére tolhatja a nyájimmunitást.

/MTI, ITALIA nemzetközi turisztikai ügynökség