Döbbenet! A német karácsonyi vásárban olcsóbb a lángos, mint Budapesten

Korábban már mi is beszámoltunk arról, hogy milyen árak vannak a fővárosi karácsonyi vásárokban. Most egy olvasónk segítségével megmutatjuk mennyi egy lángos egy német karácsonyi vásárban.

Aki járt már a Vörösmarty téren vagy a Bazilika előtt található karácsonyi vásárban, az láthatta, hogy milyen horror árak vannak. Korábban mi is lefotóztuk a árlistákat és bemutattuk egy cikkben.

Egy sima lángos 1750 forint, de persze a bátrabbak kipróbálhatnak mindenféle extra feltéteket, amivel már 4200 forintig is felemelkedhetnek az árak – ezeket azonban most nem vesszük alapul

A kelet-németországi Erfurt városban talán nekünk igen szokatlan módon, szintén lehet kapni lángost, ami egy igazi hungarikum.

Szögezzük le az összehasonlítás előtt

Az árak összehasonlítása előtt érdemes leszögezni, hogy Németországban nem létezik olyan, hogy tejföl. Az általuk használt szósz, amit knoblauchsoße-nak hívnak inkább egy fokhagymás-joghurtos szósz, amit húsokhoz, vagy éppen a döner tetejére öntenek.

A másik amit érdemes megjegyezni az az átlagkereset. Kelet-Németországban jóval alacsonyabbak a keresetek, mint aokon a területek, amit egykoron az országot kettéválasztó fal nyugati oldalán állt.

Erfurt és környékén a legalacsonyabb bruttó átlagkeresetet vesszük alapul, ami 2229 euró. Ez kedvezmények nélkül nettó 1572 euró, ami átszámolva nagyjából 660 000 forintnak felel meg.

Ezzel szemben Magyarországon a KSH adatai szerint 2022. szeptemberében a (kedvezmények figyelembevételével számított) nettó kereset mediánértéke 279 400 forint volt, ami jelentősen elmarad a legalacsonyabb német fizetéstől is.

Akkor nézzük az árakat

A budapesti vásárokban a sima lángos ára 1750 forint volt, de ilyen tétel a németeknél nem szerepel, hiszen ez mégiscsak olyan, mint ha üres kenyeret árulnának szendvicsként.

Van viszont az édes kategóriában porcukros, nutellás és almaszószos. A sós választék is eltér valamennyire a megszokott felhozataltól. Van csípős paprikakrémes, de választhatnak akár debreceni kolbászos lángost is.

Van viszont sajtos és tejfölös lángos is. Ezek egységesen Magyarországon 2100 forintba, míg Németországban 5 euróba, azaz (415 forintos árfolyamon számolva) 2075 forintba került. Itt tehát kijelenthetjük, hogy a magasabb átlagfizetéssel rendelkező nyugati országban lényegében ugyan annyi ez a fajta lángos, mint nálunk.

De nézzük a sajtos-tejfölös lángost. Ebben az esetben itthon 2700 forintot kell kifizetnünk, míg Erfurtban csak 5,5 eurót, azaz 2290 forintot.

A különleges lángosoknál már ennél is nagyobb a differencia. Budapesten a görög salátás 3150 forint, a csirkegulyás lángos pedig 4200 forint. A kelet német városban egy debreceni kolbászos, vagy egy sajtos-tejfölös-szalámis lángos 6,5 euró, azaz 2700 forintba kerül.

Mi a helyzet más árakkal?

Idő közben azt is sikerült megtudnunk, hogy a német kisváros adventi vásárában 3 deci forralt borért 3,5 eurót kellett kifizetni. A korábbi árfolyamon számolva ez nem sokban különbözik az itthoni árakhoz képest. Míg ott 1450 foritot, itthon 1200 forintot kell ugyanezért fizetni.

Jó hír, hogy Budapesten kívül is vannak kifejezetten jó karácsonyi vásárok, ami a fővárosi árakhoz képest megfizethető lehetőséget kínál. Ilyen például Pécs.