A kánikula sem állította meg a Fertő tavi beruházások elleni tüntetőket

Egész héten tüntetések zajlanak Budapesten, hétfőn a meleg közösségeket a pedofilokkal összemosó törvényjavaslat ellen tüntettek, mely szerdán folytatódott, ahol Áder Jánost kérték arra, hogy ne írja alá ezt a rettentően gonosz törvényjavaslatot. Pénteken pedig a Fertő tó védelmében szervezett tüntetést, a Fridays For Future Magyarország és Fertő tó barátai, hogy kifejezzék, nem szeretnébek gigaberuházásokat erre a különösen védett természetvédelmi területre.

A Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. beruházása súlyosan veszélyezteti a Fertő tó partján fekvő a Fertő-Hanság Nemzeti Park és Fertő-táj UNESCO Világörökségi terület magánterületén. A mintegy 60 hektáron terveztett megaberuházás Natura 2000 besorolású területet is veszélyeztet – erről bővebben itt írtunk.

Fotó: Jövő TV / Kárász Anna Flóra

A mai tüntetés, teljesen békés volt. A gyülekező a Batthyány téren kezdődött, majd onnan meneteltek a tüntetők a Karmelita Kolostorig. Kisgyermekektől idősekig minden generáció megtalálható volt, akik szívükön viselik a környezetvédelem fontosságát. Rendőrök biztosították a menetet, ügyeltek mindenki testi épségére, illetve a forgalom zavartalan fennmaradására is.

A menet közben volt kántálás is legtöbbször a

’Fertő tó, pont így jó’

és a

’Hagyd békén a tómedret természet-védelmet’.

A szervezők és a tüntetők is a 30 fok és a várba vezető emelkedő ellenére rendíthetetlenül skandálták ezeket és a további mondatokat. A menetről készült élő adást itt tudjátok visszanézni.

Fotó: Jövő TV / Kárász Anna Flóra

A Karmelita Kolostor elött 3 rövidebb beszédet mondtak, köztük Molnár Judit a Fertő tó barátaitól, Rodics Katalin a Greenpeace Magyarországtól és Major Gyula szinténFertő tó barátaitól. Az itt elhangzott beszédeket pedig itt tudjátok megtekinteni.

Fotó: Jövő TV / Kárász Anna Flóra