Már az UNESCO is sürgeti a Fertő tavi nagyberuházás leállítását

Fotó: Járdány Bence

A kormány érthetetlen módon a Fertő tó környékén fekvő természetvédelmi területre akar megaberuházást. Tényleg nincs baj 12 teniszpályával, meg a műfüves futballpályával, csak lehetőleg egy pár kilométerrel odébb oldják ezt meg, ahol már nem veszélyeztetik tovább az amúgy is egyre csökkenő zöldterületet és annak élővilágát.

Az UNESCO az ICOMOS véleménye alapján a Fertő tavi beruházás azonnali felfüggesztését sürgeti, ellenkező esetben veszélybe kerülhet a terület Kiemelkedő Egyetemes Érték besorolása – áll abban a Greenpeace-hez is eljuttatott levélben, amelyet az UNESCO igazgatója írt az UNESCO magyarországi nagykövetének. A Greenpeace Magyarország eközben a Ramsari Egyezmény Magyar Nemzeti Bizottságához fordult, arra kérve a testületet: vizsgálja felül korábbi, a Fertő tavi beruházással kapcsolatos döntését 2021. június 8-án tartandó következő ülésén. Mára ugyanis nyilvánvalóvá vált, hogy a beruházás nem egyeztethető össze a Ramsari Egyezményben megfogalmazott bölcs hasznosítás elvével és korábbi véleményükkel ellentétben igenis súlyosan károsítaná az adott élőhelyet – olvasható a Greenpeace oldalán.

A Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. beruházása súlyosan veszélyezteti a Fertő tó partján fekvő a Fertő-Hanság Nemzeti Park és Fertő-táj UNESCO Világörökségi terület magánterületén. A mintegy 60 hektáron terveztett megaberuházás Natura 2000 besorolású területet is veszélyeztet.

A természetvédelmi területen a kormány által finanszírozott beruházás magában foglal

fedett sportkomplexumot 12 teniszpályával, 1 műfüves futballpályával, 16 apartmanházat, 100 szobás, 4 csillagos szállodát, 880 gépjárművet befogadó parkolót, többszintes látogatóközpontot, motelt, kempinget, 850 vitorlás és 400 evezős csónak befogadását biztosító kikötőt.

Ez e rendkívül hasznos beruházás a Fertő tó nádasából és medréből venne el nagyjából 60 hektárt.  Miközben ezek a tervek néhány kilométerrel távolabb is simán megvalósíthatóak lennének. Így aki majd megszáll a hiper-szuper 4 csillagos szállodában bármikor el tud látogatni a természetvédelmi területre és készíteni egy pár képet a megmaradt elővilágról. Nagyon fontos lenne megóvni a Fertő tó rendkívül különleges élővilágát (is).

A Greenpeace és a Nagy Tavak Koalíció a beruházás ellen már több ízben tiltakozott és kérte az illetékes szerveket a beruházás felfüggesztésére. A civilek véleményét támasztja alá a mostani, UNESCO-levél. Az UNESCO Világörökség Egyezmény igazgatója, Mechtild Rössler ebben arról tájékoztatja az UNESCO magyarországi nagykövetét, Túróczy Lászlót, hogy az ICOMOS vizsgálata alapján a Fertő-Neusiedlersee, határon átnyúló világörökségi terület értékeit, integritását a tervezett beruházás károsítaná, ezért sürgeti, hogy a tervet töröljék, a megkezdett beruházást azonnal állítsák le és a terület eredeti állapotát állítsák vissza. A levelet másolatban megkapta az UNESCO ausztriai állandó képviselete, az UNESCO Osztrák Nemzeti Bizottsága, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága, a Világörökség Egyezmény nemzeti képviselői, az ICOMOS International, az IUCN, és a RAMSAR.

A Greenpeace Magyarország tovább folytatja a küzdelmet a helyi civilekkel közösen a Fertő tó megmentéséért. A helyi civilek által indított magyar nyelvű petíciót eddig közel tizenkétezren írták alá, míg annak német nyelvű változatát több mint hatezren. A kezdeményezők további aláírók csatlakozását várják – írják.

(Greenpeace)