Itt van a Fudan Egyetem konzultációjának eredménye

Közös sajtótájékoztatón ismertették a 10 napon keresztül tartó konzultáció eredményeit az aHang munkatársai Baranyi Krisztinával és Karácsony Gergellyel.

Mint elmondták, ezt a néhány napot a demokrácia ünnepének tartották és örömmel fogadták, hogy ilyen sokan részt vettek a konzultációban. Több, mint 600 aktivista segítette a konzultációt, ami elég nagy szervezést és logisztikai megoldást igényelt.

Nagyon magas volt az online részvétel, a szavazók 44,9%-a. azaz több, mint 13 000 fő szavazott az aHang applikációján keresztül.

Összesen 30 506 érvényes szavazatot adtak le. Pákozdi Éva, a Számoljunk Együtt Egyesület képviselője elmondta, hogy több, mint 11 óra alatt sikerült megszámolniuk a szavazólapon beérkezett eredményeket, melyek az alábbiak voltak:

Egyetért-e azzal, hogy a Diákváros ne az eredeti tervek szerint és helyszínen épüljön meg?

1695 igen, 28 134 nem szavazat

Egyetért-e a kínai Fudan egyetem budapesti központjának létrehozásával?

931 igen, 29 283 nem szavazat

Egyetért-e azzal, hogy a magyar állam hitelt vegyen fel vagy költségvetési forrást biztosítson a kínai Fudan egyetem budapesti központjának megépítésére?

248 igen, 30 010 nem szavazat

Egyetért-e azzal, hogy Magyarországon olyan egyetem működjön közpénzből, amely nem nyújt ingyenes képzést magyar diákoknak?

381 igen, 29 849 nem szavazat

Karácsony Gergely is köszönetet mondott mindenkinek, aki elmondta a véleményét, illetve minden civil szervezetnek és pártnak, aki részt vett a konzultáció lebonyolításában. Szerinte az eredmények egyértelműek, így ha a kormány komolyan gondolja a magyarok véleményét, akkor holnap nem szavazzák meg a Fudan törvénytervezetét.

A főpolgármester elmondta, amit a veszélyhelyzet véget ér, helyi és országos népszavazást is kezdeményezni fognak az ügyben.

Kiemelt kép: LMP Facebook oldala