Hazugság a Gulyás által belengetett Fudan népszavazás, ha most szavaz róla a Parlament

Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter nemrég egy Mandineres interjúban jelentette be, hogy támogatják, hogy népszavazáson dönthessenek a budapestiek arról, akarnak-e Fudan Egyetemet. Ez azonban nyilván erős csúsztatás, hiszen a Parlament előtt van a Fudan törvény.

Mi nem akarunk a néppel, így a budapestiekkel szemben sem esetleges akaratuk ellenére „jót tenni”. Ezért támogatjuk, hogy ha a beruházás feltételei ismertek, akkor a budapestiek népszavazáson dönthessenek arról, akarnak-e Fudan Egyetemet.” – fogalmazott a miniszter, aki egyben hozzátette, jelenleg még nem állnak rendelkezésre tervek sem, ezért népszavazást 2023-ban lehetne tartani róla. Az országgyűlés viszont hétfőn és kedden is ülésezik, ami érinti az egyetem beruházásával kapcsolatos kérdéseket is.

A Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló törvényjavaslatról hétfőn zajlik majd a vita a Parlamentben és sok kétségünk talán nem is lehet a felől, hogy kedden a zárószavazáson a törvényjavaslatot jóvá is fogják hagyni, ami azt jelenti, hogy bár Gulyás népszavazást tartana az egyetem felépítéséről 2023-ban, ennek ellenére megkezdődik az állami vagyon kiszervezése.

A T/16225 törvényjavaslat már most 4 db helyrajzi számú földtarületet adna át a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványnak, mely összesen 17,8815 hektárt érint az elérhető tulajdoni lapok szerint.

A dolgokat tetézi, hogy a héten felröppentek olyan pletykák, hogy ha a fővárosiaknak nem kell az egyetem, akkor azt Debrecenbe fogják vinni. Ezt elsőként a Blikk írta meg kormányközeli információkra hivatkozva.

Viszont, ha a fent leírtak igazak, akkor az állam jelentős vagyontól esik el, ha az ingatlanokat és a törvényben még nem részletezett mértékű adományt már most egy olyan alapítvány kezébe adja, amibe semmilyen beleszólása nincs és nem is lehet a későbbiekben az államnak. A kinevezett kuratóriumi tagok pedig vélhetően szintén kormányközeli tagokból fog állni, ahogy az egyetemi modellváltás miatt létrehozott alapítványok esetében.

Sokan úgy vélik, a kormány egy olyan hátország kiépítésén dolgozik, ami lehetővé teszi, hogy egy esetleges kormányváltás esetén is túléljenek. Ezt támasztja alá a Népszabadság ma megjelentetett Publicus felmérése is, amiből kiderül, hogy ezt gondolják a Fidesz-KDNP támogatói is, akik közül a vagyonkiszervezést 54% tartják helytelennek. A megkérdezettek közül pedig összesen 9% mondta azt, hogy az alapítvány kiszervezést jó iránynak tartja.

Összességében tehát sok kérdés merül fel a kormányzati kommunikáció, a Fudan népszavazás és a vagyonkiszervezés körül is. Kedden pedig kiderül, hogy a Gulyás Gergely által belengetett népszavazásnak tényleg van e bármi igazságtartalma, vagy ismét megvezették nem csak saját támogatóikat, de valamennyi magyar állampolgárt.

Korábban az állami vagyon kiszervezéséről Keresztes László Lóránttal és Schiffer Andrással beszélgettünk: