Jámbor: A Fudan Egyetem jó lehetőség arra, hogy lecsipegjenek belőle pár milliárdot

A Reflektroban vendége Jámbor András, a Szikra Mozgalom Ferenc- és Józsefvárosi képviselőjelöltje volt, akivel többi között a Fudan Egyetemről és a róla tervezett kormányzati népszavazásról beszélgettünk.

Az Országgyűlés több igen fontos törvényjavaslatról is szavazott múlthét kedden. Az egyik ilyen jelentős szavazás a Fudan Egyetem alapítványának a megalapításáról szólt, amit természetesen megszavaztak. A legnagyobb bökkenő ebben, hogy egy olyan egyetemnek csináltak alapítványt, és tettek félre számára forrásokat, ami még csak a tervezőasztalon van és nem is biztos, hogy megvalósul. Jámbor András volt a Fudan Egytem elleni tüntetésnek a főszervezője, aki a tüntetését sikernek könyvelte el. Másnapra a kormány be is lengetett egy népszavazást az egyetem megépítéséről, viszont a múlthét keddi szavazás szembe megy a népszavazás ötletével.

Jámbor elmondta, hogy a szavazáson nem csak az alapítványra mondtak igent, hanem arra is, hogy a Fudan Egyetem mekkora területet kapjon a diákvárosból. Szerinte azzal, hogy az egyetem alaptíványát megszavazták már nem kérdés, hogy lesz Fudan Magyarországon, hanem kijelentés. Az a népszavazás, amelyet Gulyás Gergely jelentett be, az a képviselőjelölt szerint csak azért történik meg, mert a Fidesz szimpatizánsok táborában is nagy az elutasítottsága, de érdemileg nem változtat majd semmit ez a népszavazás, ez csak kampányfogás – tette hozzá.

Ha ’22-ben megtörténik a kormányváltás, akkor a diákváros visszakapja a Fudan Egyetem által elvett területeit.

Ha viszont ilyen magas az egyetem elutasítottsága, akkor feltevődik a kérdés, hogy valójában kinek az érdeke a kínai egyetem megépítése. Jámbor szerint ez közös érdek, ugyanis a kormány számára ez egy újabb projekt lehet, ahonnan sokmilliárdot lehet ellopni. De kínának is kiemelkedően fontos ez a beruházás, ugyanis ezzel gazdaságilag Európa felé is nyitnak.