1 millió font értékben raboltak el koronázási kincseket egy kastélyból Nagy-Britanniában

A betörés során I. Mária skót királynő rózsafüzérét és az általa ajándékozott koronázási kelyheket is megszerezték a betörők egyéb „pótolhatatlan” kincsek mellett.írja a Guardian.

Arundel vár Nyugat-Sussexben, ahonnan a tolvajok történelmi tárgyakat loptak el egymillió font értékben.
Arundel kastély Nyugat-Sussexben, ahonnan a tolvajok történelmi tárgyakat loptak el egymillió font értékben. Fotó: Steve Parsons / PA

A Mária királynő által 1587-ben a saját kivégzésén viselt pótolhatatlan arany rózsafüzér az egyike az Arundel kastélyban történt rablásban ellopott több mint egymillió font értékű történelmi kincseknek.

A nyugat-sussexi kastélyból -amelyben Norfolk hercegei és őseik éltek 850 éve – elvitt egyéb tárgyak között szerepel továbbá a Mária által ajándékozott adott koronázási kelyhek, valamint más arany és ezüst tárgyak.

A műtárgyakat a kastély nyilvános szárnyában lévő vitrinekből vették el.

A személyzetet a betöréshez pénteken este fél tizenegykor riasztották, miután megszólalt a riasztó, és a rendőrséget a helyszínre vezényelték.

Az arundeli kastély vitrinje, ahonnan a kincseket elvették.
Az arundeli kastély vitrinje, ahonnan a kincseket elvették. Fénykép: Arundel kastély / PA

A hatóságok úgy gondolják, hogy a bűncselekményben részt vevőkhöz tartozott egy, a közelben kiégett és elhagyott autó.

„A rendőrség keresi azokat a elkövetőket, akik betörtek Arundel kastélyába, és arany és ezüst tárgyakat loptak el, amelyek értéke meghaladja az 1 millió fontot” – nyilatkozta a sussexi rendőrség szóvivője.

„A tolvajok különböző nagy történelmi jelentőségű tárgyakat tárgyakat loptak el. Ide tartoznak az arany rózsafüzér gyöngyök, amelyeket Mária skót királynő viselt 1587-es kivégzésénél, számos koronázási kehely, amelyeket az akkori gróf marsall kapott, valamint más arany és ezüst kincsek.”

A rózsafüzérnek nincs jelentős értéke, mint nemesfém, de a nemzet örökségének részeként „pótolhatatlan” számít. – tette hozzá a rendőrség.

Az Arundel Castle Trustees szóvivője elmondta: „Az ellopott tárgyak jelentős pénzértékkel bírnak, de Norfolk herceg gyűjteményének egyedi műtárgyaként még ennél is nagyobb és felbecsülhetetlenebb a történelmi jelentőségük. Ezért arra kérünk mindenkit, akinek van információja, forduljon a rendőrséghez, hogy segítsen a kincsek visszaszállításában oda, ahova tartoznak.”

Kiemelt kép: Ruth White, Arundel History Forum