Mi történik ma, a királynő halála utáni napon?

I. Erzsébet királynő tegnapi halála azt jelenti, hogy számos régóta fennálló terv lép életbe, hogy biztosítsák III. Károly király uralkodásának zökkenőmentes átmenetét, amely ma, a „D-nap”-tól kezdődik.

II. Erzsébet királynő szomorú halála után csütörtök délután a királyi család számos idősebb tagja rövid időn belül a Balmoral kastélyhoz rohant, hogy az uralkodóval együtt lehessen az utolsó pillanataiban – írja a Mirror.

De nemzeti jelentőségű eseményről lévén szó, már egy ideje létezik egy protokoll a halála utáni eseményekre, szigorú ütemterv szerint. Ezeket a palota és a kormány tisztviselői már elkészítettek.

Ezek a London Bridge hadművelet és az Unicorn hadművelet néven ismertek. A mai napot „D-napként” jelölik.

Vissza Londonba

A királynő halálának szeizmikus kulturális és történelmi hatása azt is jelenti, hogy a hétköznapi élet néhány más területein is lesznek változások, ami érinti például a sporteseményeket és a szórakozást is a hivatalos gyász következő 12 napjában.

III. Károly király és Kamilla ma visszatér Londonba, a király pedig a lehető leghamarabb találkozik Liz Truss miniszterelnökkel, az uralkodói audiencián .

Az új király a tervek szerint találkozik a királynő temetéséért felelős gróf marsallal – Norfolk hercegével –, hogy jóváhagyja a következő napok gondosan megkoreografált ütemtervét.

Károly dönt majd a királyi család és a királyi család tagjainak udvari vagy királyi gyászának hosszáról. Várhatóan egy hónapig fog tartani.

A kormány megerősíti a nemzeti gyász időtartamát, amely valószínűleg 12-13 nap lesz, mostantól egészen a királynő temetését követő napig.

Nyilvános megemlékezések

A Westminster-apátságban, a Szent Pál-székesegyházban és a windsori kastélyban harangozni fognak, a Hyde Parkban és más állomásokon pedig fegyvertisztelgéssel – ahogy a királynő minden születésnapján is – a levegőbe lőnek majd.

A király televíziós beszédet mond a nemzethez, amit előzetesen rögzítenek.

A miniszterelnök és a magas rangú miniszterek nyilvános megemlékezésen vesznek részt a londoni Szent Pál-templomban.

Változások a tévéműsorokban

A Good Morning Britain a tervek szerint reggel 6 órakor kerül adásba az ITV -n Susanna Reid és Ben Shepherd vezetésével, míg az ITV News meghosszabbított különkiadása tölti be a műsort a nap nagy részében 9 órától este 20:30-ig.

A BBC One a teljes pénteki műsorát is lecserélte a helyi és országos hírekre, csak a BBC reggelit sugározzák a szokásos idősávban reggel 6 és 10 óra között.

Sztrájkok törölve

A Royal Mail dolgozói által tervezett akcióra már nem kerül sor.

A Kommunikációs Szakszervezet tagjai pénteken kezdték meg a 48 órás munkabeszüntetést a fizetés és a feltételek körüli heves vitát követően.

Ezt azonban a királynő halála miatt most visszavonták.

Dave Ward főtitkár kijelentette: „A királynő halálának szomorú hírét követően, valamint az ország és családja szolgálata iránti tiszteletből a szakszervezet úgy döntött, hogy felfüggeszti a holnapra tervezett sztrájkot.”