A koronavírus zavart okozhat a menstruációs ciklusban

A 24.hu figyelt fel rá, hogy Dr. Szuromi András, a Czeizel Intézet szülész-nőgyógyásza osztott meg egy, a témára vonatkozó bejegyzést a Facebook-oldalán, amelyben a Covid-19 és a menstruációban bekövetkezett zavarok közötti összefüggésről beszél.

A doktor a posztban leírja hogy az elmúlt időben a praxisában igen sok olyan vérzészavarral találkozott, amely pont a Covid-19 fertőzés után következett be.

„Leggyakrabban a vérzészavar a betegséget követően 3-6 hónapban jelentkezik, döntően közti vérzés formájában, illetve menzeszt követően elhúzódó vérzés képében. Ritkábban ciklus teljes felborulása, illetve menzes kimaradása volt tapasztalható.” – fogalmaz.

Hozzáteszi, hogy bár az általa megfigyelt jelenségnél többségében voltak azok, akik valóban küzdöttek a betegséggel, akadtak olyanok is, akiknek semmilyen tünetük nem volt, csak pozitív tesztjük.

A nőgyógyász ezek után további szokatlan tünetekről számolt be.

„Az elvégzett ultrahangos vizsgálat során legtöbbször erősen megnagyobodott és PCO-s szerkezetű petefészkek ábrázolódtak, illetve ritkábban perzisztáló tüsző, és némely esetben kis méretű ciszta volt látható valamelyik petefészekben. Laborvizsgálat során összesen 3 alkalommal észleltünk menopauzára jellemző magas FSH és LH illetve alacsony ösztrogén és kifejezetten alacsony progeszteron értékeket, pedig mindhárom esetben 37 év alatti páciensekről volt szó.” -írja.

A szakértő kitért arra is, hogy a cukorterheléses vizsgálatok során négy esetben észleltek kóros vércukor és inzulin szintet, de ami még furcsább, hogy minden vizsgálat során kifejezett D-vitamin hiány volt megfigyelhető.

„Röviden összefoglalva valószínűsíthető a covid fertőzés diabetogén hatása (melyet számos intézet kutat világszerte többek között: a King’s College London és a Monash Egyetem kutatócsoportja) áll a vérzészavarok hátterét.” – magyarázza.

A doktor azt javasolja azoknak, akik a fent tárgyalt jelenséggel küzdenek, hogy szedjenek 20 gramm myo-inositolt naponta kiegészítve 3 mg fólsavval, illetve a lehetőségekhez mérten csökkentsék a szénhidrát bevitelt. Ajánlja még egy gyógynövény, a bartátcserje, illetve napi 6-9000 Ne D3 vitamin célzott fogyasztását. Hozzátette, hogy a rendszeres kardió jellegű sport végzése is sokat segíthet a felborult ciklus kezelésében.

Kiemelt kép: Pixabey