Rusvai Miklós: Magyarországon a következő két hónap kifejezetten kritikus lesz

Rusvai Miklós / Fotó: Jövő TV

A sok bezártság követően érthető, hogy mindenki ki akart törni a karantén után viszont ettől még a koronavírus létezéséről nem szabad megfeledkezni. Komoly aggodalomra ad okot, hogy új variánsok jelentek meg ezzel párhuzamosan pedig nagy események kerülnek megrendezésre és a megfelelő ellenintézkedések nélkül ez elősegítheti a vírus és a variánsok terjedését vagy továbbiak kialakulását.

Jobban jelen van a delta variáns, mint tavaly ilyenkor az alfa variáns volt?

Rusvai Miklós:Feltétlenül. De már májusban lehetett látni, hogy nem lesz olyan békés a nyarunk, mint a tavalyi volt. Jóval magasabb szintről indultunk, mint tavaly májusban. Szinte nosztalgiával emlékezhetünk a tavaly tavaszi adatokra, összehasonlítva a harmadik hulláméval. Sokkal magasabb volt a harmadik hullám fertőzötteinek száma, mint a tavalyi első hullámé. Az idei nyár adatai is másfél-kétszeresek a tavaly nyáron mért adatokhoz képest. Az valószínű, hogy a negyedik hullám előreláthatólag két héttel előbb fog kezdődni, mint a tavaly nyár végét lezáró második hullám.

Olimpia után milyen variánsokkal számolhatunk? Vagy a turizmus nagyobb veszélyt jelent?

R.V: Az olimpia ebben sokkal kevésbé játszik szerepet, hiszen az ottlévő sportolókat és szakembereket rendszeresen tesztelték és azonnal karanténba helyezték, ha megfertőződött valaki. Az olimpia ezért nem releváns és nem is történt vírus csere a játékokon.

Az új variánsok ettől függetlenül jelentek meg, és elsősorban Latin-Amerikában ütötték fel a fejüket.

A lambda mutáns Peruban több tízezer ember halálát okozta. Ezért vált Peru a világelsővé a százezer lakosra vetített halottak számában. A lambda ezért mindenképpen egy aggodalomra okot adó variáns.

A másik a kappa, amit először Kolumbiában mutattak ki. Ez Belgiumban fertőzött meg 21 embert egy idősotthonban, akik közül heten meghaltak. Az idősotthonban mindenki szabályszerűen oltva volt mindkét Pfizer vakcinával. Ez azért adhat aggodalomra okot mert nem tudhatjuk, hogy nincs-e a háttérben esetleg egy vakcinahatékonyság csökkentő változás.

Jelenleg ezt a két variánst tanulmányozzák a szakemberek és fokozott figyelemmel kísérik.

De fontos leszögezni azt is, hogy Peruban az egészségügyi rendszer nem olyan magas szintű, ezért pusztíthatott ilyen mértékben ott a koronavírus lambda variánsa. Másutt ez a vírus nem ismételte meg ezt a szomorú karriert, amit Peruban befutott, pedig már más országokban is jelen van.

Belgiumban pedig fontos azt tisztázni, hogy az ott elhunyt időseknek nem volt-e esetleg más társbetegségük, ami elkerülhetetlenné tette volna amúgy is a halálukat.

De ezeknek semmi köze az olimpiához.

A turizmus akkor sokkal jobban indikálta a variánsok és a koronavírus további terjedését?

R.V:

Magyarországon a következő két hónap kifejezetten kritikus lesz

mert megrendezésre kerül négy olyan nagy esemény, ami a nagyobb forgalom miatt ezeknek a variánsoknak segíti a hazai megjelenését, illetve a már korábban is ismert delta variáns elterjedését is.

Lesz az augusztus 20-i tűzijáték, ahol kis helyen a Duna két oldalán maszk és oltási igazolvány megkövetelése nélkül vehetnek részt az érdeklődök. A Kárpát-medence térségéből biztos sok mindenkit vonzani fog az esemény, úgyhogy ezért a vírus nyugodtan fertőzhet mindenféle védekezés nélkül.

Nagyon sok külföldi országban voltak magyar családok. Jönnek haza, a 12 év alattiakat nem is lehet immunizálni, maszkot nem hordtak és a gyerekeknek oltási igazolványra sem volt szükségük.

Az iskolakezdés megint többszázezer gyereket érint. Ez a második nagy esemény, ami majd a vírus terjedését segítheti. A 12 év alatti gyerekeket nem olthatjuk. Egymásnak, illetve a pedagógusoknak is átadhatják át a fertőzést, illetve haza is vihetik.

A harmadik nagy esemény az Eucharisztikus Világkongresszus. A világ minden tájáról jönnek majd zarándokok. Szintén kis helyeken tömörül majd össze sok ember. Maszkot és oltási igazolványt itt sem követelünk tőlük. Ez megint csak a vírusok cseréjét segíti elő.

Ugyanígy, ugyanezek az ismérvei a Vadászati Világkiállításnak is. Megint csak hozhatják-vihetik a vírusaikat a résztvevők.

Ez a következő négy esemény ezért nagyon kritikus lesz hazánkat illetően. Össze nem hasonlítható az olimpia kockázatával.

Rusvai Miklós őszintén reméli, hogy nem lesz akkora probléma az egészségügyben, hiszen sokkal jobb az átoltottság, mint tavaly ilyenkor. A beoltottak fertőződnek, de nem betegszenek meg, ezért nem lesz akkora nyomás a kórházakban, mint tavaly ősszel.

Ezért kellene elérni, hogy a kevésbé átoltott keleti, észak-keleti régiója az országnak is nagyobb arányban legyen immunizálva, hogy lokálisan se szaladhasson fel magasra a járvány.

Regionálisan nagyobb figyelmet kell fektetni az emlegetett régiókra, hogy ott több ember vegye fel az oltást.

Hogyan lehet védekezni, kik vannak veszélyben?

Aki megmérettette és nincs elég magas immunitása, az mindenképpen vegye fel a harmadik oltást, ha ki szeretne látogatni ezekre az eseményekre. Ha kockázati csoportba tartozik akkor, még ha oltva is van és van immunválasza, akkor is célszerű maszkot viselni. Aki fokozott veszélyben van, annak a maszk viselése mindenképpen ajánlott.