Ausztriában mégis kap zöld kártyát az, akit kínai vakcinával oltottak

Az orosz Szputnyik V továbbra is a kispadon van.

Korábban elterjedt az a hír itthon és Ausztriában is, hogy Ausztriába karanténkötelezettség nélkül a jövőben csak az léphet be, akit az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által elfogadtott vakcinákkal oltottak be, vagyis azok, akik Pfizert, Modernát vagy AstraZenecát kapta.

Hétfőn este azonban az osztrák egészségügyi miniszter, Wolfgang Mückstein bejelentette, hogy az osztrák Zöld Kártya járni fog azoknak is, akiket a kínai Sinopharm-vakcinával oltottak be.

A döntést a miniszter azzal indokolta, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemrégiben engedélyezte a Sinopharm vészhelyzeti alkalmazását.

A kínai vakcinával oltott magyar állampolgárok tehát fellélegezhetnek, Ausztriában ugyanis már egészen biztosan korlátozások nélkül közlekedhetnek, és ez valószínűleg azt jelenti, hogy egyre több Európai Uniós ország is meghozza majd ezt a döntést.

Sajnálatos módon az orosz oltóanyag egyelőre nem kapta meg ezeket az engedélyeket sem Ausztriától, sem a WHO-tól, így azok a magyarok, akik a Szputnyik vakcináját kapták, csakis érvényes negatív teszt felmutatásával látogathatják majd az osztrák strandokat, éttermeket, múzeumokat, szállásokat. A helyzet azonban biztató, az EMA ugyanis már vizsgálja a Szputnyik V-t, így nemsokára akár meglehet az orosz vakcina hivatalos európai engedélye is, amely egyenes utat jelent a tagállamok zöld kártyáihoz.

A 444 hozzáteszi, hogy ha valaki még nem kapott oltást, az akkor juthat zöld kártyához, ha átesett a betegségen, és hat hónapnál nem régebbi orvosi igazolással vagy három hónapnál nem régebbi antitest-teszttel bizonyíthatja gyógyultságát. Ha pedig nem volt beteg, akkor 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel vagy 48 óránál nem régebbi negatív antigén-teszttel kell igazolnia magát.

Kiemelt kép: Pixabey