A COVID-19 ellen is védhet egy régebbi nátha

A más koronavírusok miatt létrejött T-sejtek az emberi szervezetben felismerik a SARS-CoV-2-t is – írja a 24.hu egy tanulmány nyomán, mely a Nature Communications tudományos folyóiratban jelent meg.

Az EurekAlert megjelentetett egy közleményt, mely szerint korábbi kutatások már bizonyították, hogy a más koronavírusok miatt létrejött T-sejtek felismerik a SARS-CoV-2-t is,

de ez az első kutatás, amely azt mutatja meg, mennyire hatékonyak az új koronavírussal szemben.

Új vakcinát is hozhat magával

Az Imperial College London kutatói és szakértői szerint az eredményeik előfutára lehet egy új generációs, a legújabb vírusvariánsok ellen is védő oltóanyag kifejlesztésében.

„A SARS-CoV-2 vírusnak való kitettség nem mindig vezet fertőzéshez. Azt akartuk megtudni, hogy ennek mi az oka.”

– idézi a sajtóközlemény Dr. Rhia Kundut, a tanulmány vezető szerzője.

„Megállapítottuk, hogy a már meglévő T-sejtek magas szintje, amelyet a szervezet már korábbi, más emberi koronavírussal való fertőződésből szerzett, megvédhet a COVID-19-től.”

A koronavírusok egyébként már régóta fertőzik az embereket is: több törzsük az egyszerű megfázásért felelős. A Inmperial College London kutatói 2020 szeptemberében kezdték a megfigyelést. Ekkor Nagy-Britanniában az emberek nagy része még nem fertőződött meg az új koronavírussal és nem is volt beoltva. Az alanyszám meglehetősen alacsony: mindössze 52 olyan embert vizsgáltak, akik együtt éltek egy koronavírus-fertőzöttel.

A kutatók megfigyelték a SARS-CoV-2-re fejlődött T-sejteket, valamint a korábbi koronavírus-fertőzés hatására kifejlődött T-sejteket is.

Azt az eredményt kapták, hogy utóbbi, keresztreaktív T-sejtek szintje lényegesen magasabb volt abban a 26 emberben, akik nem fertőződtek meg akkor sem, ha koronavírus-fertőzöttel éltek együtt, összehasonlítva azzal a 26 emberrel, akik ugyanezen körülmények között megfertőződtek. Ezek a T-sejtek a SARS-CoV-2 víruson belüli belső fehérjéket célozták meg, nem pedig a vírus felszínén lévő tüskefehérjét.

Jobb, mint az eddigi vakcinák

A mostani oltóanyagok nem váltanak ki immunválaszt ezekre a belső fehérjékre. A kutatók azt mondják, hogy – a meglévő, hatékony, tüskeproteint célzó vakcináink mellett – ezek a belső fehérjék új vakcinacélpontot jelenthetnek, amelyek hosszan tartó védelmet nyújthat, mivel a T-sejtes válaszok tovább fennmaradnak, mint az ellenanyag-válaszok, amelyek az oltást követő néhány hónapon belül enyhülnek.

A szakértők azonban arra intenek mindenkit, hogy erre az immunitásra magában ne alapozzanak.

„Ez csak a szervezet védelmének egyik formája. Kiemelném, hogy senki ne hagyatkozzon egyedül erre! A COVID-19 elleni védekezés legjobb módja jelenleg a teljes védőoltási sor, beleértve az emlékeztető oltást is”

– mondta Dr. Kundu.