LMP: A bérlakások Böröcz-féle kiárusítása helyett szociális lakásügynökség kell

Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke vasárnapi sajtótájékoztatóján beszélt Böröcz László, a Fidesz frakcióvezető-helyettese által nemrég felvezetett javaslatról és az LMP ezzel kapcsolatos álláspontjáról.

A benyújtott törvényjavaslat értelmében az önkormányzatok kötelesek potom pénzért kiárusítani a bérlakásaikat. Ez alól csak a bérlőkijelölési joggal érintett (például a helyi rendőrségnek átengedett) bérlemények, a bontásra ítélt épületben, nyugdíjasházban, illetve garzonházban lévők, a vállalati, műterem- és szükséglakások, valamint a terhelési és elidegenítési tilalommal terhelt ingatlanok jelentenek kivételt. 

Az LMP társelnöke szerint Böröcz javaslata a megmaradt önkormányzati tulajdonban lévő lakásállomány kiprivatizálásáról szól, ami az önkormányzatok újabb vagyonvesztését idézi elő.

Ezen kívül Kanász-Nagy szerint elveszi annak a lehetőségét, hogy az önkormányzatok és a települések segíthessenek a rászoruló családok és a fiatalok lakhatási problémáin.

„Ez a javaslat egy kisebbség, a NER-es haverok érdekét szolgálja csupán a többség érdekével szemben.”

-mondta.

A társelnök elmondta, hogy ez a javaslat valószínűleg megnyitná az ajtót a lakásmaffia és az uzsorások előtt, hiszen a 90-es évekbeli lakásprivatizáció után is Magyarországon megerősödött a lakásmaffia. Szerinte ezt muszáj elkerülnünk, és ezért is el kell utasítani a javaslatot.

A megoldással kapcsolatban Kanász-Nagy Máté kifejtette, hogy az LMP a szociális lakásügynökség koncepcióját támogatja, ami egy modern, XXI. századi szociálpolitikai keretet jelent, egy olyan lehetőséget, ahol az állam és az önkormányzatok együtt felállítanak egy szociális lakásügynökséget.

Az elképzelések szerint ez a szociális lakásügynökség gazdálkodik a lakásokkal oly módon, hogy a bérlők számára olcsó és megfizethető lakhatást, és garanciákat is biztosít. A bérbeadó pedig megfelelő áron tudja kínálni a lakásokat, és szintén ott vannak azok a jogi garanciák, amik például a piaci körülmények között sok esetben hiányoznak.

A társelnök hangsúlyozta, hogy egy ilyen koncepció csak akkor valósulhat meg, ha az állam, a központi kormányzat is felelősséget vállal, és pénzt, forrásokat és jogi garanciákat nyújt ennek a rendszernek.

Szerinte a szociális lakásügynökség koncepciója az, amely segíthetne azoknak a családoknak, akik a koronavírus-járvány miatt kerültek bajba, illetve e deviza-hitel károsultaknak is, de azoknak a fiataloknak is segíthetne, akik a megfelelő háttér miatt nehezen tudnak elköltözni a szülői lakásból.

kanász-nagy kiemelte, hogy aszociális lakásügynökség javaslata a többség érdekét szolgálja a NER-es kisebbséggel szemben.

Ezek után beszélt arról hogy az LMP támogatja Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltségét, mert mindketten egy olyan országot szeretnének, ahol kizárólag az egyén tehetsége és szorgalma garantálja a boldogulását, és nem korlátozza a családi háttere.

„Böröcz László neoliberális privatizációs javaslatával szemben szociális biztonságot, zöld szociális államot szeretnénk.”

-tette hozzá.