Lelkileg is megterhelő az egészségügyi dolgozóknak az intenzíven kezelt fiatalok látványa

Kecskemét, 2021. április 9. Gaszner András háziorvos a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni Comirnaty-vakcina elsõ adagjával beolt egy pedagógust a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház oltópontján Kecskeméten 2021. április 9-én. MTI/Bús Csaba

Saját riportvideót készített az orosházi László Elek Kórház a Covid-osztály egy 12 órás műszakjáról.

A filmben Zsigáné Kele Csilla, a kórházban dolgozó diplomás ápoló is megszólal, aki feszített műszakban dolgozik napról napra a koronavírus-fertőzötteket kezelő osztályon.

„Nem bírom már magam kipihenni. Ugyanolyan fáradtan ébredek, mint ahogy lefeküdtem.” – mondja Csilla a videó elején.

„Igazából nagyon csodálkozom rajta, hogy hogy bírjuk.” – tette még hozzá.

A videó elkészítésekor éppen arra az osztályra volt beosztva, ahol a középsúlyos tünetekkel küzdő betegeket ápolják. Csilla minden nap teljes védőfelszerelésben kénytelen végigcsinálni a hosszú műszakokat.

A kórház munkatársai a videóban elmondták, hogy a harmadik hullám különösen megterhelő volt a számukra, mert lelkileg néha nehéz volt látni, hogy fiatalok is nagyon súlyos állapotba kerültek.

Azt is megtudhatjuk, hogy a videó elkészítésekor, amelynek napja április 23-ra esett, a kórház intenzív osztályán egy ágy kivételével mindegyiken feküdtek. Erre az egy ágyra a megkérdezett orvos úgy hivatkozott, hogy „legalább már van kínálat”.

Az egyik koronavírusos beteg azt is elmesélte, hogy szerinte a nővérek és az orvosok emberfeletti munkát végeznek, amelyről csak dícsérően tud beszélni, illetve hogy nehezen éli meg a látogatási tilalmat, és borzasztóan hiányzik neki a családja.

Az egészségügyi dolgozók elmondják a videóban, hogy a védőfelszerelésben végzett fizikai munka jelentősen megterheli őket fizikailag és lelkileg is. A kórház dolgozói ennek tükrében is arra biztatnak mindenkit, hogy fogadják el a védőoltást.