Közel 2000 koronavírus-áldozat holttestét sodorja a Gangesz

A helyi média szerint két állam hatóságai csaknem 2000 holttestet emeltek ki az indiai Gangesz folyóból. – írja a brit Metro.

Az üggyel kapcsolatban a hatóságok azt nyilatkozták, hogy valószínűleg az országban pusztító koronavírus-járvány azon áldozatainak testéről van szó, akiknek családtagjaik nem engedhették meg maguknak a temetkezési szertartásokkal járó költségeket. A hindu temetéseknél bevett hagyományok szerint elhamvasztják elhunytakat, és a hamvait szétszórják egy vallási jelentőségű helyen. Az elszigetelt falvak családjai szeretteik testét azonban a közeli folyóba dobták, amely a hinduizmus legszentebb vizének számít.

A hatóságok attól tartanak, hogy ez a jelenség a vírus további terjedéséhez, valamint egyéb egészségügyi kockázatokhoz vezethet Uttar Pradesben és Biharban.

A Gangesz 900 mérföldes szakaszán fekvő két északi államot, amelynek teljes lakossága közel 300 millió fő, a legsúlyosabban érintette az járvány pusztítása. A napi esetek Indiában a múlt héten meghaladták a 400 000 feletti csúcsot, átlagosan napi 4000 Covid-19 általi halálesetet regisztráltak.

A szövetségi kormány tisztviselői az Asian Age újságnak elmondták, hogy az összes folyóból kiemelt holttestet a megfelelő vallási rituálékkal megtisztították, de figyelmeztették a helyi testületeket, hogy szorgalmazzák a gyakorlat megszüntetését a lakosság körében.

Navneet Sehgal, az Uttar Pradesh-kormány szóvivője elutasította az Asian Age által idézett adatokat, de elismerte, hogy a folyó mentére rendőri egységeket küldtek ki. Tagadta azt az állítást, miszerint a holttesteket az anyagi kétségbeesés miatt dobták a családtagok a folyóba, azzal érvelve, hogy egyes folyóparti falvak bizonyos vallási jelentőségű időszakokban nem hamvasztják halottaikat.

A rendőrség bevetése mellett „a helyi hatóságokkal is egyeztettünk ennek a gyakorlatnak a leállításáról” – mondta.

Az indiai kormány a közelmúltban elfogadta a tudományos tanácsadó testület ajánlását, miszerint 12 hétről 16 hétre növeljék az oltóanyag-dózisok közötti időintervallumot. Számos állam panaszkodott a vakcina-hiányra, amely további nyomást gyakorolt ​​az Egészségügyi Világszervezet nemzetközi oltásmegosztó programjára.

Kiemelt kép: SANJAY KANOJIA / AFP