Ingyenes energiát biztosítanak szegény családoknak Nápolyban

Az olasz miniszterelnök, Mario Draghi elmondása szerint nagyon fontosnak és a társadalmi megújulás alapjának tartja a zöld energiát.

Ezt az országban aktív kezdeményezésekkel is bizonyítja: most például egy nápolyi iskola tetejére szereltek napelemeket, amelyek ingyenes energiát biztosítanak a környéken élő rászoruló családoknak, a lakosságon belül így úgynevezett „energiaközösséget” alkotva.


„Úgy gondoltuk, hogy itt, a periférián kell elindítani az ökológiai átmenetet, amelyről manapság mindenki beszél. A környezeti nevelés közvetlen közelében tapasztalhatjuk meg annak egy közösségre gyakorolt tényleges hatását” – mondta a Famiglia di Maria Alapítvány elnöke, Anna Riccardi.

Ez a példaértékű koncepció Giuseppe Esposito környezetvédelmi mérnök szerint nem csak energiatermelési, de környezetvédelmi szempontból is nagy hatással bír. Az oktatási intézmény tetején elhelyezett napelemek évente több mint 65 ezer kilowattóra áramot termelnek, ezzel évi 30 tonna szén-dioxid kibocsátását spórolják meg.

A Legambiente környezetvédő egyesület képviselője, Grazia Fiorino úgy fogalmazott, a nápolyi modell, amely a helyi közösségekkel együttműködve valósult meg, nem csak környezetvédelmi szempontból hasznos projekt, hanem igazi társadalmi és kulturális forradalom is.

Címlapkép forrása: Pixabey