Karácsony: Ostoba primitív, irracionális, stigmatizált, és hergelt a magyar közbeszéd

A Zöld Garancia konferencián Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, miniszterelnök-jelölt, a Párbeszéd elnöke, Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke, országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának elnöke és Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke, Újpest alpolgármestere a zöld fordulat szükségszerűségéről beszélgettek.

Karácsony Gergely elmondta, hogy a Következő kormánynak nagyon sok válsággal kell megküzdenie. Ide tartozik a jogállamiság és a demokrácia válsága, a szociális válság nem beszélve az az ökológiai válságról is. Persze lehetne rangsorolni ezeket, de nagyon fontos szembenézni azzal a ténnyel, hogy ezek a válságok összefüggésben vannak egymással, így nem lehet különválasztani őket. Azonban ezek mind egy közös gyökérről fakadnak. Ez pedig a mai politikai kormányzás Magyarországon, ami sajnos nem egy ország, hanem egy nagyon szűk réteg érdekeit képviseli. Ezért is kell az embereket jobban bevonni a politikába, mert így elkerülhetetlen, hogy több zöld politikai intézkedést követeljenek. A demokrácia helyreállítása magától megtermeli ezt az állampolgári igényt, hogy a prioritások között a zöld politika elől legyen.

A társadalmi problémák, amelyekkel szembesülünk nagyon nagy átfedésbe vannak a környezeti problémákkal is. Ugyanazokat a társadalmi csoportokat érintik.

A főpolgármester kitért Ferenc pápa könyvére is, melyben elhangzott, hogy egy válságból nem lehet ugyanúgy lábra állni, vagy jobbak lesz, vagy rosszabb.

Ezért óriási lehetőség, hogy új szakaszt nyíljon Magyarország politikájában és ebben a zöld politika lesz az origó.

Ha én leszek a miniszterelnök akkor ezt a lehetőséget kiaknázó kormány lesz Magyarországon

– mondta Karácsony Gergely.

Schmuck Erzsébet elmondta, hogy a zöld politikát nem tartja azonosnak csak a környezet és természetvédelemmel, hanem ennél sokkal tágabban értelmezi azt. Fontosnak tarja, hogy véget vessenek az olyan jellegű politikai kormányzásnak, mely csak a gazdaságot és a gazdasági növekedést helyezik előtérbe. Már csak azért is, mivel ezek csak az anyagi növekedést tartják fontosnak. Az LMP társelnöke szerint szembe kell nézni azzal, hogy egy véges világban élünk, ahol nem lehet végtelenségig növelni a hasznot, mivel a természeti erőforrásaink is igencsak végesek. Az ökológiai válságban az emberi lét és a civilizáció a tét. A zöld garancia az egyetlen megoldás arra, hogy zöld politikával lehetőséget teremtsünk a jövő generációjának.

Kanász-Nagy Máté szerint is sürgős paradigmaváltásra van szükség. Jelenleg kizsákmányoljuk a munkaerőt és a természetet, mivel a fő cél a folyamatos növekedés és a gyarapodás. Újpest alpolgármestere szerint a jelenlegi közös programjukkal a felszínt karistolják. Felhozta például Paks 2 esetét, amit nem felülvizsgálni, hanem leállítani kellene méghozzá azonnal, és hasonló lépésekre lenne szükség a mátrai erőmű esetében is. Kanász-Nagy Máté elmondta, hogy nem ijednek meg a dugódíjtól sem.

Ha kevesebb bicikli sávot követelnek, akkor az új ellenzéki kormány még több bicikli sávot fog létrehozni.

Karácsony Gergely is nyomatékosította, hogy nem félnek a konfliktusok felvállalásától sem. Egyszerre lesz szükség egy zöld és egy választási fordulatra is. Meg kell teremteni a jólétet és a jóllétet. Egyszerre kell elindítani a zöldítést és a társadalmi újraelosztás igazságosabbá tételét. Ezzel az lenne az új ellenzéki kormány célja, hogy az eddig kizsákmányolt rétegek a helyzet nyerteseivé váljanak.

Karácsony Gergely szerint nagyon nehéz oly módon meggyőzni embereket a jóllét politikájáról, ha ennek a rétegnek közben problémát okoz a gázszámla kifizetése hónap végén. A főpolgármester hozzátette, hogy az új kormány céljai között szerepel ennek a problémának a teljes felszámolása. Egy olyan energiahatékonysági projekt megvalósítását tervezik, ahol a helyi vállalkozásokat fogják előtérbe helyezni. Mivel jelenleg mindent a Fidesz kormány kezében van, az új piac teremtésével lehetőség nyílik a gazdaságot élénkítő lépések megtételére.

Az energia szegénység óriási probléma Magyarországon. Úgy akarják elindítani a zöld átállást, hogy ne a legkiszolgáltatottabb társadalmi csoportokat terheljék velük. Ezzel szemben viszont el kell fogadni, hogy ebben az átállásnak mindenkinek részt kell venni, csak nem mindegy, hogy majd kiket ez milyen mértékben fog terhelni.

Karácsony Gergely példaként a felhozta a közétkeztetés problémáját is. Ahelyett, hogy ökológiai költségekkel terhelve utaztatják most a Fideszes cégek a máshol megterhelt élelmiszert, a helyi lokális gazdaságoknak kellene megtermelni azt. Ettől lehet az adott élelmiszer valamennyivel drágább lesz, viszont cserébe vegyszermentes mindezzel a helyi piacot erősíti és a lokális gazdaságot is.

Ezen lépesek nagyon sok gazdasági modellváltási előnnyel rendelkeznek és az ilyen jellegű változtatásokkal pedig pont az eddig cserben hagyott rétegeknek tudnának segíteni – mondta el a főpolgármester.

Ennek a szemléletváltásnak nagyon fontos pillére még az egészségügy is. A legtöbb halálesetet olyan betegesek okozzák, amik környezeti károkból származnak viszont elkerülhetőek lennének. A rossz minőségű levegőből származó halálesetek az első halálokok között szerepelnek az egész világon. Többek között a dugódíj ezért is egy jó eszköz, hogy a városba irányuló forgalmat csökkentsük és ezzel is javítsuk a levegő minőségét is egyben.

Ostoba primitív, irracionális, stigmatizált, és hergelt a magyar közbeszéd. Ezért kell az új politikai kultúrát megteremteni, hogy az ilyen témákról őszintén lehessen beszélni.

Schmuck Erzsébet szerint a zöld politikai célja nem más, mint egy fenntartható társadalomnak a megvalósítása. Szerinte egy sokkal igazságosabb társadalom jöhetne így létre, ahol egyszerre érvényesül a részvételi demokrácia és a gondolkodásmód, amelyik tudomásul veszi a környezet feltételeit.

Az LMP országgyűlési képviselője szerint bizonyos területeken lehet drágább lesz az élet, viszont felhívta a figyelmet a jelenlegi egészségügyi szolgáltatások költségességére is. Mind a gyógyszer árak, mind a kezelések költségei az egekbe vannak. Az egészségesebb és hosszabb élet kulcsa pedig egy egészségesebb kiegyensúlyozottabb életmód.

Kanász-Nagy Máté és Karácsony Gergely is egyaránt elmondta, hogyha megvizsgáljuk a sikeres helyi kezdeményezéseket, akkor megfigyelhető, hogy a jelentős részük mind zöld ügyet karol fel.

Karácsony Gergely egy olyan új kormányt képzel el, ahol a kormánynak kevesebb a feladata, mint a helyi önkormányzatoknak. Ezt azzal indokolta, hogyha ott születnek a döntések, ahol a legtöbb információ rendelkezésre áll, akkor azok maguktól sokkal zöldebb döntések lesznek. Decentralizálni kell a döntéseket és így az embereknek közelebb kapcsolatuk tud kialakulni a döntéshozókkal, így tényleg zöldebb döntések születhetnek. Ezzel a helyi közösségek is jobban tudnak vigyázni a saját lokális régiójukra.

Globális gondolkodás és lokális cselekvés, ez a zöldpolitika záloga.

Először viszont Magyarország problémáit kellene megoldani és utána gondolkodni a globális problémákon

– mondta a miniszterelnök-jelölt.

Az új kormány nagyon fontosnak tartja, hogy létrejöjjön egy környezetvédelmi vagy zöld minisztérium. Egy olyan minisztérium, ami magában foglalja az energiapolitikát, és a közlekedéspolitikát is. Így ez a csúcsminisztérium lehetőséget ad arra, hogy a problémákkal komplexen lehessen majd foglalkozni. A következő ellenzéki kormány félő, hogy nem lesz elég bátor a zöld ügyekben, ezen viszont segíthetne egy zöld miniszterelnök – mondta Karácsony Gergely.

Kanász-Nagy Máté hozzáfűzte, hogyha bármilyen probléma van, mindig a közösségekhez jutunk vissza, mivel minden megoldás a azokban rejlik. Van egy óriási ellentmondás a zöld politikai célok és a szociális célok között, aminek a megoldását végül majd megint a közösségek fogják adni.

A program része a szegény rétegek felemelése, megerősítése. Ezek nagyon sok juttatással és újraelosztással járnak.

Hosszútávon viszont egy zöld politikus nem az újraelosztástól várja a megoldást, hanem azt a helyi közösségekben látja.

Amit a közösség elő tud állítani és meg tud termelni abból lehet és kell gazdálkodni. Nem lehet figyelmen kívül hagyni a környezeti korlátokat – zárta le Kanász-Nagy Máté a konferenciát.