Hatalmas drágulás várható a belföldi turizmusban

A koronavírus-járvány harmadik hulláma hazánkban lecsengőben van, a nyár pedig már az ajtónkon kopogtat. Fél év bezártság és ingerszegény hétköznapok után nem csoda hát, hogy mindenki gőzerővel készül az idei nyaralásra.

A portfolio.hu elemzéséből azonban kiderül, hogy a főszezonban akár 15-20 százalékos áremelkedésre is számíthatunk, hiszen feljebb kúsztak az élelmiszerárak, a karbantartási szolgáltatásokat csak drágábban végzik el a szakemberek, és az új alkalmazottakat is csak magasabb fizetésért lehet visszacsábítani a turizmus-vendéglátásba. 

A portál szerint a szálláshelyeknél már most látszik, hogy a tavalyi szobaárak egyszerűen nem tarthatóak, ezek közül is első sorban a tavak, például a Balaton melletti szálláshelyek áraiban következhet brutális drágulás.

A portfolio.hu néhány szállodaigazgatót is megkérdezett az ügyben, akik az említett drágulással kapcsolatban elmondták, hogy az elmúlt hónapokban az élelmiszer nyersanyagának ára is jelentősen emelkedett, illetve a karbantartással foglalkozó cégek és az új alkalmazottak is több pénzt kérnek tőlük. Ezeket látva világossá válik, hogy maguknak a szálláshelyeknek a fenntartása is sokkal többe kerül.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének alelnöke, Baldauf Csaba szerint komoly versenytársai lehetnek a belföldi szolgáltatóknak a görög, a horvát és a szlovén nyaralások. Azt azért fontos hozzátenni, hogy a horvát tengerparttól 1 kilométerre lévő, nem túl komfortos szálláshely árait hozza egy hazai négy csillagos szálloda árazása. Az alelnök szerint a kapott szolgáltatás a magyar hotel mellett szól, a tengerpart közelsége pedig nyilván a horvát vendéglátó előnye.

A portál a Szállás.hu-t is felkereste az ügyben, akik azt nyilatkozták, hogy az árak emelkedését a robbanásszerű kereslet is előidézi majd, amire nagy esély van a korlátozások teljes feloldása után. Szerintük bizonyos szálláshelyek, például a vendégházak vagy a panziók vezetői pontosan erre várnak, és szándékosan ezt a stratégiát alkalmazzák.

A portolio.hu cikkéből kiderül, hogy valószínűleg nagyobb mértékű lesz a drágulás azoknál a szálláshelyeknél, amelyek a korlátozások alatt fejlesztették magukat. Az így keletkezett szolgáltatási extrák és a minőségbeli javulás az ebbe a kategóriába eső hotelek áraiban fog tükröződni, ami jellemzően 20 százalékos árnövekedést jelent majd.

A jelenlegi foglalások alapján az már világosan látszik, hogy várhatóan idén is a Balaton környéke lesz a legnépszerűbb hazai úti cél. A szállás.hu foglalási adatai alapján jelenleg a három legnépszerűbb úti cél Siófok, Balatonfüred és Hajdúszoboszló, de a tízes listán szerepel Hévíz, Eger, Gyula, Zalakaros, valamint Pécs, Balatonlelle és Szeges is. A három legdrágább célpont pedig Visegrád, Lillafüred és Mátraháza.

Az adatok alapján a három legolcsóbban szállást kínáló település Bogács, Cserkeszőlő és Vonyarcvashegy.

Fotó: MTI/Varga György