Gulyás Gergely: megszűnik a védettségi igazolvány, csak az oltottaknak lesz oltottsági igazolvány

Az omikron variáns megjelenése miatt újra elkezdett a fertőzésszám növekedni, ezért a következő hetekben is a megbetegedések száma folyamatosan növekedni fog. Megszűnik a védettségi igazolvány február 15-től, ami oltási igazolvánnyá alakul át.

Szerinte az omikron kevésbé súlyos tünetekkel jár, elsősorban légúti megbetegedést okoz, ezért a kórházi esetszámok nem növekednek. Abban bíznak, hogy ez Magyarországon is így fog lefolyni. A kórházi ágyak 75%-a szabad (8546 db) a koronavírusos betegek részére fenntartott helyekből.

Összesen 9 992 000 oltóanyag áll rendelkezésre ebben a pillanatban, így a védekezéshez szükséges eszközök a miniszter szerint rendelkezésre állnak és mindenkit arra kérnek, hogy oltassa be magát, aki pedig nem vette fel a harmadik oltás, az is kérje a vakcináját.

A védettségi igazolvány 2022. február 15-től oltási igazolvánnyá alakul, mivel az átesettség már nem jelent védelmet az omikron esetében, ezért csak azoknak lesz érvényes a korábbi igazolványa a QR kód alapján, aki felvette az oltását. A kártya csak akkor lesz, ha hat hónapon belül az adott személy felvette a második oltást, vagy a hatodik hónap után a harmadik oltást is igényelte és megkapta. A korábbi QR kódot tartalmazó plasztikkártya nem kerül cserélésre.

A karatén határideje is rövidebb lesz, 10-ről 7 napra rövidül, de tünetmentesen 5 nap után is fel lehet oldani a karantént a 18 éven felüliek esetében. A felsőoktatásban tanulók esetén a kötelező karantén 5 napra rövidül.