A Jobbik a DK-s Varju Lászlót támogatja az előválasztáson

A DK februárban jelentette be, hogy a párt mind a 106 egyéni választókerületben indít jelöltet az előválasztáson. Varju László pedig bejelentette, hogy újraindul az Újpest-Angyalföld körzetben.

„Varju László 2018-ban megverte a Fidesz jelöltjét Budapest 11. számú választókörzetében, és azóta is hiteles, kitartó és alázatos munkával látja el az itt élők képviseletét. A Jobbik díjazza az elvégzett munkát, ezért úgy döntöttünk, Varjú Lászlót támogatjuk az előválasztáson az ellenzék közös jelöltjeként ebben a választókörzetben” – írja a DK-s Varju indulásával kapcsolatban a Facebook-oldalán Jakab Péter, a Jobbik elnöke.

Korábban megírtuk, hogy nemrég körvonalazódott az ellenzéki előválasztás pontos menetrendje, amelynek első fordulójára 2021. szeptember 18-26. között, második fordulójára október 4-10. között kerül sor.

A miniszterelnök-jelölt kiválasztása esetében kétfordulós lesz a választás, a második fordulóba a legtöbb szavazatot kapott három jelölt jut tovább. A választókerületi jelöltek esetében az első forduló időpontjában egyfordulós szavazás fog dönteni.

Ahhoz, hogy valaki jelöltként indulhasson az előválasztáson, július 26. után kell jeleznie indulási szándékát, valamint augusztus 23. és szeptember 6. között meg kell szereznie a megfelelő számú ajánlást (ez a miniszterelnök-jelölt esetében országosan 20.000 ajánlást, egyéni jelöltek esetében 400 helyi ajánlást jelent).

Az előválasztáson azok a 17 évesek is részt vehetnek, akik a 2022-es országgyűlési választásokig betöltik a 18. életévüket.

Az előválasztáson az vehet részt jelöltként, aki a jelentkezéssel egy időben nyilatkozik arról, hogy Parlamentbe kerülés esetén melyik párt frakciójához fog csatlakozni a hat közül (illetve a kiválasztott frakciók is megadják a jelöltnek a befogadó nyilatkozatot).

Lehetőség lesz mind online, mind személyesen a választóknak előregisztrálni és szavazni az előválasztáson.