Az olasz adatok alapján már látható az oltás hatékonysága

A hétvégén közzétették Olaszországban azokat az adatokat, amelyek alapján megtudhatjuk, hogy milyen mértékben csökkent a koronavírus-fertőzöttek száma az első vakcina beadása után az országban. – írja a Reuters.

A jó hír az, hogy a koronavírus általi fertőzések minden korosztályú felnőttnél 80 százalékkal csökkent öt héttel a Pfizer, a Moderna, illetve az AstraZeneca vakcina első adagja után – derült ki a szombaton közzétett olasz kutatásból.

Az Európai Unió tagállamai között Olaszországban elsőként készítettek erre irányuló tanulmányt, amely az oltási kampány valós hatásairól szól. A vizsgálatot az Olasz Nemzeti Egészségügyi Intézet (ISS) és az Egészségügyi Minisztérium végezte el országszerte 13,7 millió oltott személy közreműködésével.

A tudósok az olasz oltási kampány kezdetétől, 2020. december 27-től 2021. május 3-ig tanulmányozták a rendelkezésre álló adatokat.

Az elemzés kimutatta, hogy a SARS-CoV-2 fertőzés, a kórházi kezelés és a halál kockázata is az első oltást követő két hét után fokozatosan, de biztosan csökkent.

„Az első adagot követő 35 naptól kezdve 80 százalékkal csökken a fertőzések száma, emellett 90 százalékkal csökken a kórházi ápolás és 95 százalékkal a halálesetek száma” – közölte az ISS, hozzátéve, hogy ugyanez a minta volt megfigyelhető mind a férfiak, mind a nők körében életkortól függetlenül.

„Ezek az adatok megerősítik az oltási kampány hatékonyságát, valamint azt, hogy gyorsan el kell érni a nyájimmunitást, mert azzal valóban megszűnne a vészhelyzet” – mondta nyilatkozatában Silvio Brusaferro, az ISS elnöke.

Az olasz vizsgálatba bevont közel 14 millió ember közül a Pfizert és a Modernát megkapók 95 százalékát oltották be mindkét dózissal, míg az AstraZeneca vakcináját megkapók egyike sem kapott második adagot.

Eddig Olaszország követte a gyártók ajánlásait: az első után három héttel adták be a második Pfizer-adagot, a négyhetes szünet után a második Moderna-adagot, a 12 hetes szünet után pedig a második adagot az AstraZeneca oltóanyagából.

Szombat reggelig mintegy 8,3 millió olasz, vagyis a lakosság 14 százaléka volt teljesen beoltva, míg az első oltást mostanra körülbelül 10 millió ember kapta már meg.

Fotó: ELIANO IMPERATO/Controluce via AFP