Jeszenszky Géza a Pesti TV-ben

Miért fordult szembe Jeszenszky Géza Orbán Viktorral? – ezzel a címmel tett közzé videót a Pesti TV, mely adásban is lement.

Ezzel a televízióval biztosan mindenki találkozott már, aki egy kicsit is foglalkozik politikával. Egy nyíltan jobboldali TV, melyet a Mészáros és Mészáros Kft is támogat. Főként politikai, közéleti tartalmú műsoraik vannak, de jártak már itt zenészek, művészek is. A független újságírással teljesen szembe mennek és ezt nyíltan vállalják is. A magukat gyakran keresztény-konzervatívnak mondó műsorvezetők, riporterek a saját platformjukon is tevékenykednek. Sok negatív kritika éri őket, talán a „revolvermédia” kifejezés velük kapcsolatban a leggyakoribb. Régebben rendszeresen tett a közvélemény szemrehányást, hogy miért nem hívnak be ellenzéki gondolkodású embereket. Pl.: politikusok, újságírok stb. Azóta ezt nem egyszer orvosolták: járt ott Fekete-Győr András (a Momentum miniszterelnök-jelöltje), Gulyás Márton (Partizán), Hadházy Ákos (LMP), de még a Zshowtime YouTube-csatorna arcát is, Osváth Zsoltot is behívták nemrég.

Egyszerűen érdekelt

Hosszú oldalakat lehetne még írni a Pesti TV-ről, de aki eddig sem ismerte, annak ez a cikk amúgysem lesz annyra érdekes. Viszont annak, aki meg ismeri, nem kell többet írnom róla. Sokat gondolkodtam azon, hogy ritkán látok független, vagy bal oldali médiumokban jobboldali sajtóterméket. Talán kontraproduktív lehet számukra, hiszen tudjuk, nem létezik rossz reklám. Biztosan az lehet az indok, hogy ha valamivel kapcsolatban a nem tetszésünket fejezzük ki a nyilvánosságban, az ez által még népszerűbb lesz. Lásd: Dúró Dóra Meseország Mindenkié című kötettel való akciója. A könyv, miután Dúró ledarálta, hatalmas siker lett és minden példány elkelt belőle.  Mindenesetre arra gondoltam, ha már szembejön velem egy ilyen tartalom, szívesen írok róla és tényleg igyekszem megőrizni minden objektivitásom. Tiszta lappal indítok, hiszen egy olyan beszélgetés jött velem szembe, ami egyszerűen érdekelt.

Nem tudtam eldönteni, hogy vitaműsor, mélyinterjú, vagy beszélgetés

Jeszenszky Géza volt a vendék a Pesti TV „Boomerlázadás” című műsorában. Fontos háttérinfó: a fia, Jeszenszky Zsolt, a Pesti TV kreatív igazgatója. Valamint, Jeszenszky Géza az egykori Antall József-kormány külügyminisztere, valamint az Orbán-kormány washingtoni, oslói és reykjavíki nagykövete is volt. Apja és fia politikai gondolkodásban, közéletben, de még gesztusvilágukban is nagyon különböznek.

Nem igazán tudtam eldönteni, hogy ez vitaműsor akar-e lenni, vagy mélyinterjú, vagy csak egy kötetlen beszélgetés. Aztán mindhárom lett egy kicsit. Ezt én egyáltalán nem tartom gondnak, nem feltétlenül kell ragaszkodni a formalitásokhoz. Főleg egy olyan vendégnél, akit manapság igen ritkán láthat a nyilvánosság. Érthető, hogy próbálják minden oldalát megszólítani a vendégnek. Próbára teszik a vitakészségét, megkérdőjelezik a korábbi döntéseit és közben az életútjáról mesél Jeszenszky Géza. A formátum nekem szimpatikus és pontosan tudom a Pesti TV-ről, hogy nem kell provokációért a szomszédba mennie. Ez bizonyos helyzetekben ugyan megkérdőjelezhető újságírói-etika szempontjából, de ha végül is ez a médium egyik fő ismérve és csapásvonala, beleférhet.

A műsorvezető Mészáros Nóra, kedves hangú, csinos műsorvezető hölgy. Látszólag lelkes és tiszteletteljes az idősebb jelenlévőkkel. Ugye az egyik idősebb jelenlévő Jeszenszky Géza, másik pedig Stefka István, aki többek között a Pesti TV programigazgató-helyettese. A beszélgetés oroszlán része kettőjük között zajlott le, a műsorvezető egy-egy kérdéssel vitte témáról-témára az interjút.

Korrektnek éreztem

A beszélgetést Stefka indította egy kérdéssel, melyet azzal a kérdő mondattal zárt, hogy: „egy kommunista darázs csípett meg, vagy mi volt?” Egy kalap alá venni a kommunistákat és a liberálisokat elég szélsőséges gondolkodásra utal. Kicsit olyan érzésem van tőle, mint amikor valaki fél a koronavírus-vakcina mellékhatásaitól és azt mondják rá, hogy oltásellenes. Jeszenszky Géza hidegvérrel elmondta, hogy egyszerűen csak máshogyan gondolja: nem ő fordult balra Orbán Viktorhoz képest, hanem Orbán fordult jobbra. Ilyen és ehhez hasonló viták mennek, szinte végig. Elhangzanak vélemények. A beszélgetés kulturált volt, nem éreztem, hogy nyílik a bicska a zsebemben, vagy azt, hogy itt komolyan sarokba lenne szorítva bármelyik fél. Érzem a számonkérő szándékot Stefka oldaláról Jeszenszky felé, de nem tenyérbemászó. Ennél azért durvább, 5 az 1 ellen vitákat is láthatunk már ezen a platformon, ami azért valljuk be: elég egyoldalú beszélgetést tud eredményezni.

Ezt a beszélgetést azonban korrektnek éreztem. Megvolt az egymással szembeni tisztelet, bár elhangzottak szúrkálódások mindkét oldalról. Stefka részéről a fentebb leírt mondatot hoznám példaként, de Jeszenszky-t sem kellett félteni. Például, amikor a műsor végén a fiával való nem egyetértésekről beszélgettek, elmondta, hogy nem nézi a fia munkásságát „nem mazoista”.

Ha valaki szeretne egy jó beszélgetést hallani egy bal- és jobboldali gondolkodású ember között, bátran ajánlom ezt az adást. Az volt az érzésem, hogy nézném még. Egyértelmű, hogy máshogyan gondolkodik a két vitapartner. De ezt itt semmiképp nem éreztem gondnak. Illetve nekem tetszett, hogy az egymás szavába vágás (ami gyakran jellemző azért ennek a médiumnak a műsoraira) elenyésző volt és nem éreztem zajnak.