Polgárháború Izraelben

Többszáz rakétát lőttek ki Gázából, Izrael területeire. A Hamász nevű terrorszervezet rakétái Jeruzsálemet is célba vették. Itt az előző napokban erőszakos összecsapások voltak a palesztinok és az izraeli hatóságok között a Templom-hegyen és környékén.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió is a feszültség csillapítása és a palesztin rakétatámadások leállítása mellett szólalt fel. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülésen tárgyal a helyzetről.

Izrael kész folytatni – és szükség esetén kiszélesíteni – a Falak Őre fedőnevet viselő műveletet. – nyilatkozta kedd este Benjámin Netanjahu, izraeli ügyvivő miniszterelnök.

Már 500 célpontot támadott a Gázai övezetben hétfő óta és több tucatnyi terroristát ölt meg az izraeli hadsereg – mondta a tábornok, aki eltökélt az ügyben, hogy kemény csapásokat mérjenek az iszlamista szervezetekre.

A leghevesebb rakétatámadást kedd este hajtották végre a tel-avivi agglomeráció ellen. A Zaka humanitárius szervezet szerint egy nő a rakéták becsapódásakor meghalt.

Palesztin rakétatámadás érte az Eilat-Askelón kőolajvezetéket is – jelentette a Kan izraeli rádió. A híradás szerint a Gázai övezetből kilőtt rakéta megrongálta a létesítményt.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa sürgősséggel újabb ülést hívott össze szerdára az izraeli-palesztin konfliktus kapcsán - közölték kedden az ENSZ diplomatái. Az újabb, zárt ajtók mögött tartandó ülést Tunézia, Norvégia és Kína kérésére hívták össze. Az első, Tunisz által kezdeményezett ülésen nem született határozat, mert az Egyesült Államok vonakodott "ebben a szakaszban" bármilyen szöveget elfogadni.

/ATV
Kiemelt kép: Reuters