Bíróságon megy neki a Fertő tavi építkezésnek a Greenpeace

Forrás: Greenpeace

Valaki legalább szembe mer úszni az árral, ugyanis a Greenpeace bírósághoz fordul, hogy megállítsa az esztelen természetpusztítást a Fertő tónál. Követeleik a kormányhivatal legutóbbi botrányos indoklással ellátott határozatának visszavonását. Felháborító, hogy a most megtámadott beruházó minden további nehézség nélkül folytathatja a Natura 2000 területen, nemzeti park világörökségi magterületén, a Ramsari Egyezmény alapján védendő tóparton az élővilág tönkretételét. Kifejezetten botrányosnak és felháborítást keltőnek tekinthető, hogy a kormány a hivatala engedélyével hozzájárul közös természeti értékeink elpusztításához

A kormányhivatal határozata a Greenpeace szerint a következő hazai jogszabályokat és Magyarország nemzetközi vállalásait sérti:

  • Magyarország Alaptörvénye;
  • a természet védelméről szóló törvény;
  • a Natura 2000 területekről szóló kormányrendelet;
  • a vizes élőhelyek védelméről szóló kormányrendelet;
  • Magyarországnak a nemzetközi jelentőségű vizes területekről, különösen mint a vízimadarak élőhelyéről szóló Ramsari Egyezményben vállalt és törvényben rögzített kötelezettségvállalásai.

A Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. a Fertő tó partján, a Fertő-Hanság Nemzeti Park és Fertő-táj UNESCO Világörökségi terület magterületén, Natura 2000 területen, mintegy 60 hektáron tervez egy olyan megaberuházást, ahol 13,6 hektárt építene be épületekkel és utakkal. Az állam által finanszírozandó beruházás tartalmaz:

  • fedett sportkomplexumot,
  • apartmanházat,
  • 100 szobás, 4 csillagos szállodát,
  • 880 gépjárművet befogadó parkolót,
  • többszintes látogatóközpontot,
  • motelt,
  • kempinget,
  • 850 vitorlás és 400 evezős csónak befogadását biztosító kikötőt.

Természetesen ezek elengedhetetlenek egy természetvédelmi területen.

A fejlesztést megalapozó gazdasági tanulmányok nem ismertek, a beruházó saját hatásbecslése pedig kijelenti, hogy nem jelölhető meg kiemelt közérdek a fejlesztés kapcsán.

A beruházás ellen már 2020 szeptemberében 73 civil szervezet közös nyilatkozatban tiltakozott. A nyilatkozatban hangsúlyozták, hogy nagy tavaink, így a Fertő tó is, mind Magyarország, mind az Európai Unió, mind globális szinten kiemelt jelentőségűek, ezért természeti értékeik nem áldozhatók fel csupán rövid távú, kevesek érdekeit kiszolgáló turisztikai vagy gazdasági szempontok miatt.

Természetesen szinte minden utat ellehetetlenítve az építkezést kiemelt nemzetgazdasági jelentőségűvé nyilvánították ezért, a civilek nem tudtak időben hozzáférni a projekt adataihoz, azokat csak nagy késéssel, rendkívül nehezen, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság közbenjárásával tudták megszerezni. Ennek köszönhetően az akkori határozat ellen érdemben fellépni már nem lehetett.

Most a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. a korábbi határozat módosítását kérte, hogy a kotrást, parti szakaszokat átalakító tevékenységét a közbeszerzésen nyertes Mészáros és Mészáros Kft.  ne csak a téli időszakban, hanem egész évben, folyamatosan végezhesse. A kormányhivatal a cég módosításának részben helyt adott a következő megdöbbentő indoklással: a Kft. által megtett „intézkedések hatására, a munkaterület a madarak és az emlősök számára kedvezőtlen élőhellyé vált, fészkelő példányok nem fordulnak elő, (…) a hüllők és kétéltűek a munkaterületet elkerülték.”

A helyi civilek által, a Fertő tó megmentéséért indított magyar nyelvű petíciót eddig közel kilencezren írták alá, míg annak német nyelvű változatát mintegy hatezren.

(Greenpeace, Hvg )