Meghirdették a Fertő-tó visszafoglalását, amit a kormány lebetonozna

Az esemény meghirdető civil szervezet az augusztus 20-i nemzeti ünnepre hirdette meg a nemzeti értékek védelméért kiálló békés sétát.

A találkozás célja, hogy békés egészségügyi sétát tegyünk a 4 éve elzárt területen, az egykori cölöpházak, kikötő és strand környezetében. 

– írják a szervezők a közösségi médiában, hozzátéve, hogy az esemény a rendőrségen bejelentett megmozdulás.

Az esemény kapcsán az is kiderült, hogy a szervezők levélben fordultak a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt-hez és kérték, hogy a rendezvény számára biztosítsák a „fejlesztési terület” látogatását, illetve engedjék a sétát, de erre nagy eséllyel nem lesz lehetőség. Ezért az elzárt területrész előtt gyülekeznek és beszélgetnek az elhibázott és azóta már megbukott Fertő Part fejlesztéséről, a Fertő-tó jelenlegi állapotáról, vagy a tervezett vízpótlásról is. 

A Fertő-tó baráti köre augusztus 20-án 9 órától várja az érdeklődőket.

A tó partjának beépítése ellen már több szervezett is tiltakozott. Tavaly ősszel például alternatív tárlatvezetést tartott Litkai Gergely humorista a Fertő Part nevű üdülőkomplexumot építő cég soproni propagandakiállításán. A sokszoros hazai és nemzetközi védelem alatt álló Fertőn a kormány legnagyobb idegenforgalmi beruházásának keretében 30 milliárd forint közpénzből épít üdülőkomplexumot, összesen 60 hektáron. A helyi civilek és a Greenpeace elszántak: addig folytatják a tiltakozást, amíg a kormány le nem állítja a fejlesztésnek titulált természetrombolást. 

Sopron főterén állított fel egy kiállítást a Fertő Part nevű beruházást végző Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt., amely a leendő üdülőkomplexum vélt előnyeit ecseteli. Ezen a kiállításon tartott Litkai Gergely tárlatvezetést, ízekre szedve a fejlesztésnek csúfolt természetrombolást.