A varázsgomba legalább olyan hatásos a depresszió ellen, mint az egyik legjobb antidepresszáns

A varázsgomba legalább olyan hatásos a depresszió ellen, mint az egyik legjobb antidepresszáns.

A varázsgombák hatóanyaga, a pszilocibin legalább olyan hatékony lehet, mint terápiás körülmények között alkalmazott antidepresszáns gyógyszerek – derült ki a londoni Imperial College egyik új kutatásából.

Az eddigi legszigorúbb, a „pszichedelikus” vegyület terápiás potenciálját felmérő hat hetes vizsgálat során a kutatók két pszilocibinterápiát hasonlítottak össze az egyik piacvezető antidepresszánssal végzett kúra hatásaival.

New England Journal of Medicine legujabb számában közzétett eredmények szerint mindkét csoportban csökkentek a depressziót mérő pontszámok, viszont a pszilocibin csoportban gyorsabb és nagyobb ütemben következett ez be, mint az antidepresszáns-csoportban.

A kutatók azonban arra figyelmeztetnek, hogy a pszilocibin és az antidepresszáns fő összehasonlítása statisztikai szempontból nem volt szignifikáns. Hozzáteszik, hogy mélyrehatóbb vizsgálatokra van szükség, több pácienssel hosszabb ideig, annak igazolására, hogy a pszilocibin képes-e olyan jól vagy hatékonyabban teljesíteni, mint egy bevált antidepresszáns.

Jó zene, jó társaság, jó anyag

A pszilocibint klinikai körülmények között adagolták szájon át az önkéntesek, miközben egy előre összeállított zenei lejátszási listát hallgattak, az állapotukat pedig egy pszichológusokból és pszichiáterekből álló csoport felügyelte.

Azok a betegek, akiket pszilocibinnel kezeltek jelentős javulást mutattak, ideértve az örömérzet és az érzelmek kifejeződésének képességét, csökkent a szorongás és az öngyilkos gondolatok száma, valamint fokozott jó érzés töltötte el őket.

A kutatók megjegyezték, hogy bár az eredmények általában pozitívak voltak, a placebócsoport hiánya és a részvevők csekély száma miatt csak óvatos következtetéseket lehet levonni a kezelések hatékonyságáról.

A kutatók viszont felhívják a figyelmet arra is, hogy az ígéretes eredmények ellenére sem bátorítanának senkit sem arra, hogy depresszióját a varázsgombával kezelje orvosi felügyelet nélkül. Továbbá otthoni körülmények között óvintézkedések hiányában, közel sem biztos, hogy pozitív eredményekhez jut.

(Medical press)