Hallottál már a depresszió alternatív kezelési módjáról?

A 21. században gyakran lehet találkozni a depresszió fogalmával. A szerencsésebbek csupán a fogalommal találkoznak, még a nagy többség mindezt a saját bőrén tapasztalja meg. A szorongás, a depresszió, adott esetben a pánik rohamok szinte már szerves részét képzik a mai társadalomnak. A tudomány viszont felfedezni vél egy újtípusú kezelési módot, ez pedig a pszilocibint tartalmazó varázsgomba mikró dózisban történő alkalmazása.

Az ötvenes, hatvanas években rengeteg kutatás látott napvilágot, melyek során LSD-vel és más egyéb pszichedelikus szerekkel történő kísérleteket mutattak be. Ezekben a kutatásokban közel 50 ezer kísérleti alanyt alkalmaztak. Aztán Nixon amerikai elnök elindította a „Háború a drogok ellen” kampányát és ezt követően a hetvenes évekre betiltották a pszichedelikumokkal való kísérletezést is. Mindez a kétezres évek elején nyerhetett újra létjogosultságot.

A SkyNews is a napokban közölt a témában egy cikket melyben kutatók ismételten megállapították, hogy a pszilocibin befogadóbbá, rugalmasabbá képes tenni az agyat, és ennek hatása hetekig kimutatható – mindez pedig egy alternatív útvonalat képez a depresszió kezelésében.

A varázsgombában található anyag a pszilocibin segített a depressziós embereknek elrugaszkodni a megrögzött, vagy berögződött negatív gondolataik spiráljából. A depresszió vizsgálatában pedig alternatív megközelítést jelenthetnek az ilyen jellegű kísérletek, ugyanis ez az anyag másképp működik, mint a hagyományos értelemben vett antidepresszánsok.

Egy másik kutatásban mely Rácz József nevéhez fűződik a „Bagoly mondja… a tudományos kutatások torzító hatása és a kábítószerpolitikai mindset-ek”, Rácz úgy fogalmaz, hogy

Az addikciók kezelésében a pszilocibin, depresszió kezelésében a pszilocibin és az ayahuasca, az életvégi szorongás esetén pedig a pszilocibin bizonyult hatékonynak”.

Egy korábbi cikkünkben szintén beszámoltunk egy kísérletről, ahol a pszilocibint klinikai körülmények között adagolták szájon át az önkéntesek, miközben egy előre összeállított zenei lejátszási listát hallgattak, az állapotukat pedig egy pszichológusokból és pszichiáterekből álló csoport felügyelte.

Azok a betegek, akiket pszilocibinnel kezeltek jelentős javulást mutattak, ideértve az örömérzet és az érzelmek kifejeződésének képességét, csökkent a szorongás és az öngyilkos gondolatok száma, valamint fokozott jó érzés töltötte el őket.

A SkyNews említett cikkében is olvasható, hogy a depresszió miatt ezek az agyi minták és viselkedési funkciók inkább a kötöttség és merevség jellemzőit mutatják, a pszilocibin pedig segít ezeket a gátakat „megugrani” olyan mértékben, amire eddig a hagyományos terápiák sok esetben nem voltak képesek.

David Nutt az Imperial Centre for Psychedelic Research vezető professzora így fogalmazott az eredményekkel kapcsolatban:

„Ezek az eredmények azért fontosak, mert most először tapasztaljuk, hogy a pszilocibin másképp működik, mint a hagyományos antidepresszánsok”

A siker annak köszönhető, hogy ilyenkor az agy sokkal rugalmasabb így képes a negatív gondolatokat is tovább engedni, így ezek kevésbé ragnak meg a páciensben.

„Ez alátámasztja kezdeti előrejelzéseinket és feltételezéseinket is megerősíti, hogy a pszilocibin valódi alternatív megközelítést jelenthet a depresszió kezelésében.”

A pszilocibinnel és a varázsgombákkal, ezen kívül a gombák általános jelenségével is foglalkozó Netflixes nagy sikerű dokumentumfilm, mely a „Gombák csodálatos világa” címen fut számos további érdekes információval szolgál a témában. Mi megnéztük, nekünk nagyon tetszett.