A holokauszt magyarországi áldozataira emlékezünk

A holokauszt magyarországi áldozataira emlékezik ma az ország. A koronavírus-járvány miatt a központi programokat idén is az online tartják meg.

A Nemzeti ünnepek és emléknapok, valamint a budapesti Holokauszt Emlékközpont Facebook-csatornáin holokauszt-túlélők, közéleti szereplők, valamint diplomaták bevonásával készült kisfilmeket és fotókat tesznek közzé a nap folyamán. 16 órakor az emlékközpont Facebook-oldalán és az emléknapok YouTube-csatornáján gyászimát közvetítenek.

Holokauszt Emlékközpont honlapján a vészkorszak idejéből származó tárgyak és fényképek felhasználásával összeállított kiállítást lehet megtekinteni. A központi rendezvényekhez kapcsolódóan a hét elejétől a holokauszttal kapcsolatos filmeket tesznek közzé a Nemzeti ünnepek és emléknapok YouTube-csatornáján.

Szintén hétfőtől péntekig a Holokauszt Emlékközpontban oktatási témahetet tartanak.  Este 7 órakor szintén online formában a Budapesti Operettszínház az Anne Frank naplója című mono-operát közvetíti.

A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját 2001 óta minden évben április 16-án tartják, arra emlékezve, hogy 1944-ben ezen a napon kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása.

(MTI)