A Momentum, a Jobbik és az MSZP is reagált a kormány oltásellenes vádjára

Miközben a magyar kormány március végére berobbantotta az oltási kampányát, és valóban hihetetlen mértékben felgyorsult itthon a koronavírus elleni vakcinák beadásának folyamata, az utóbbi időben egy újfajta kommunikációt is elkezdett alkalmazni.

A kormányoldalról ugyanis az elmúlt hetekben gyakran hallhattunk a teljes ellenzéket nyíltan oltásellenességgel és ezen keresztül az emberek életének veszélyeztetésével vádló megjegyzéseket, például Orbán Viktor Kossuth Rádiós megnyilvánulásai között is. Erről itt írtunk korábban.

Az ellenzéki pártok év elején valóban felszólaltak a keleti vakcinák beszerzése ellen, azonban ez csupán az Európai Gyógyszerügynökség által be nem vizsgált oltóanyagokra vonatkozott. A kormány azóta viszont egy teljes kommunikációs stratégiát épített fel az ellenzék „oltásellenességére”, és lépten-nyomon hangsúlyozzák, hogy szerintük az ellenzéki politikusok politikai érdektől vezérelve árulják el a magyar embereket.

A témához kapcsolódó külön érdekesség egyébként, hogy a Publicus egy nem rég megjelent felmérése szerint Magyarországon az oltási hajlandóság lényegesen nagyobb az ellenzéki szavazóknál (a megkérdezetteknél 84 százalék), mint a kormánypárttal szimpatizálóknál (51 százalék). Erről korábban itt írtunk.

Szerkesztőségünk most felkeresett néhány ellenzéki pártot, hogy megkérdezzük, hogyan értékelik a kormány narratíváját, amelynek keretein belül oltásellenességgel vádolják őket, illetve mit gondolnak Orbán Viktor azon kijelentéséről, hogy „meghalhatnak és meg is halnak olyanok, akik hallgatnak a baloldalra”?

A Jobbik álláspontja szerint „az, hogy Orbánék halálkampányba kezdtek az ellenzéki politikusok ellen, hogy nyilvánvaló hazugságokat állítanak róluk, semmi mást nem bizonyít, mint hogy most tényleg tartanak a kormányváltástól és a felelősségre vonástól.

Ezzel a polgárháborús propagandával Orbán és bűnbandája csak azt bizonyítja, hogy a lopott zsákmányért és a hatalom megtartása érdekében bármire képesek.

De ki kell ábrándítanunk Orbánt és a bűntársait is, ugyanis hiába kapálóznak, hogy magukkal rántsák a mélybe az országot, 2022-ben csak ők fognak bukni.

Attól még, hogy valaki óvatosságból bevizsgálgatja az erdőben szedett gombákat – annak érdekében, hogy nehogy megmérgezze a saját családját – nem gombaellenes, hanem éppen ellenkezőleg felelősen jár el. Ezzel szemben pont az a felelőtlen és gondatlan, aki a vizsgálatot elmulasztja. Inkább a Fidesznek kellene tükörbe nézni.” -fogalmazott a párt a kérdésünkre adott válaszban.

Az MSZP a megkeresésünkre a következőképpen reagált:

„Nem véletlen, hogy a magas halálozásért menekülő útvonalat keres a kormány, teríteni akarja a felelősséget, hiszen kezdettől fogva elrontották a járvány kezelését.

A jól bevált receptet használják: a hibádat fogd rá valaki másra! Jól emlékszünk, hogy tavaly december 26-án érkezett Magyarországra az első oltás. Ekkora már kilencezer honfitársunk életét vesztette. Vajon ezért ki felel? 

Az MSZP álláspontja szerint a korlátlan hatalommal rendelkező Orbán Viktor és kormánya felelős a koronavírus-járványban bekövetkezett tragédiákért, hiszen minden releváns információ a kormányhoz fut be, cselekvési pozícióban is csak a kormány és a miniszterelnök van.

Ezért sok magyar ember haláláért, a járványhullámok előtt késve meghozott intézkedésekért, az oltási káoszért, az egészségügyi dolgozók koronavírus-járvány alatti elüldözéséért, az egészségügyi ellátórendszer szétveréséért Orbán Viktor és a kormány a felelős.”

A Momentum válaszában kifejtette, hogy „a magyar kormány pontosan ugyanazt csinálja, amit az elmúlt években csinált: hamis ellenségképet gyárt, aki ellen lejáratókampányt indíthat. Ismerjük a Fidesz módszereit és nem lepődünk meg semmin”.

„Elferdítik a tényeket és alternatív valóságot kreálnak, melyet propagandagépezetükkel a végletekig mantráznak. Ez történt a migránsokkal, Sorossal, Brüsszellel és most ezt próbálják megvalósítani az oltásellenes ellenzékkel is.”

-tették hozzá,

A Momentum a kérdéseinkre az alábbi választ adta még:

„Természetesen az ellenzék sohasem volt oltásellenes, hiszen az oltás a jelenlegi egyetlen megoldás a vírus terjedésének megakadályozására. A Momentum a kezdetektől minden csatornáján kiállt az oltás mellett, sőt, a januári ‘100 ezer forintot az oltásért’ javaslatunk is arra irányult, hogy ösztönözzük az embereket az oltásra való regisztrációra.


Amely kritikákat megfogalmaztunk, azok az átláthatatlan vakcinabeszerzésekre, a megtévesztő, hiányos és demagóg tájékoztatásra, az egészségügyi dolgozók lenézésére és a hatalmi pozícióval történő visszaélésre vonatkoztak. 

A Momentum a kezdetektől fogva a teljeskörű tájékoztatás és a mihamarabbi átoltottság mellett foglalt állást. Jelenleg hazánkban azért kiemelkedően magas a halálozási arány, mert a ⅔-os Fidesz-kormányok képtelenek voltak az egészségügyi rendszert olyan állapotba hozni, hogy az megfelelően tudja felvenni a kesztyűt egy ilyen vírussal szemben.

Az elmúlt 11 év kormányzásának hiányosságai elfedésére sajnos nem elegendő az orvosok, ápolók, mentősök, önkéntesek hihetetlenül megfeszített munkája. 


Ha a Fidesz gyakorlatilag mindent megtett azért, hogy ez a járványkezelés ne az emberek meggyógyításáról szóljon: amellett, hogy az elmúlt években teljesen leépítették az egészségügyet, az egész helyzetet kampányolásra használják, a szakértők véleményei helyett a közvélemény kutatásokhoz és a foci események határidejeihez kötik az intézkedéseket, és a felhatalmazási törvény segítségével a gyászoló és munkájukat vesztett családok megsegítése helyett szétlopják az országot.

Kórház, iskola, munkahely — ez a Momentum szentháromsága és fő programiránya, mely segítségével, a kormányváltást követően, meg fogjuk valósítani az egészségügyi rendszer nyugati színvonalra emelését.”