Nagyobb az oltási hajlandóság az ellenzéki szavazóknál, mint a kormánypártiaknál

A témában a Publicus készített felmérést.

A megkérdezettek kétharmada nem gondolja az ellenzéket oltásellenesnek, ha választhatnának, a legtöbben Pfizerrel oltatnák be magukat, a jobboldali szavazók pedig szkeptikusabbak az oltások elfogadását illetően, mint a baloldaliak – többek között ez derült ki a Publicus Intézet a Népszava felkérésére március végén készített, ezerfős mintán alapuló online és telefonos kérdőíves felmérésből.

A portál kiemeli, hogy a felmérés alapján arra a kérdésre, miszerint ha választhatna az oltóanyagok közül, beoltatná-e magát, a Fidesz-KDNP-vel szimpatizáló válaszadók 51 százaléka, míg a baloldal felé húzó megkérdezettek 84 százaléka válaszolt igennel.

A válaszadók 61 százaléka szerint az ellenzék nem folytat oltásellenes kommunikációt, ebből a Fidesz szimpatizánsok harmada is ugyanezt mondta. A lap szerint ez egyértelmű bizonyítéka annak, hogy a kormány alaptalanul vádolja az ellenzéket oltásellenességgel.

Az országos oltási hajlandósággal kapcsolatban kiderült, hogy nincsenek kifejezetten nagy különbségek a főváros, illetve más települések között, de az elutasítottság aránya a községekben élők között a legmagasabb: 28 százalék.

A legnépszerűbb vakcina egyértelműen a Pfizer-BionTech, ezt követően a Moderna, a Szputnyik és a Sinopharm holtversenyben a harmadik. A felmérésből egyértelműen látható, hogy az utóbbi időben az AstraZeneca népszerűsége csökkent a legtöbbet az európában előforduló vérrögképződéses esetek miatt, így ez a vakcina most a legutolsó helyen áll a népszerűségi listán. Érdekesség, hogy míg korábban hazánkban a legtöbben az orosz, illetve a kínai oltóanyagot utasították vissza, most ez a bizonytalanság az AstraZenecára vonatkozik, amelyet sorra utasítanak el a regisztrált magyarok.

Kövess minket a közösségi médiában!

38,000követőTetszik
900követőkövető
4,000feliratkozóFeliratkozás

Korábbi híreink

Megint a magyar kormány miatt hiúsult meg az EU Kínával szembeni indítványa

A 444.hu írta meg, hogy Magyarország már a napirendre vételét is megvétózta annak az indítványnak, amelyben az Európai Unió tagországai közös állásfoglalásban ítélték volna...

Szabadul a házi őrizetből Bige László

Bige László 2021. április 28-tól a Nyíregyházi Törvényszék jogerős döntése alapján semmilyen kényszerintézkedés hatálya alatt nem áll - írja a 24.hu a Nitrogénművek közleménye...

Maszk nélküli próbakoncert Liverpoolban

A koncert volt a legnagyobb az Egyesült Királyságban, mióta Covid-19 tavaly márciusban elkezdődött.