Orbán: „Meghalnak, akik hallgatnak a baloldal oltásellenes kampányára”

A miniszterelnök az operatív törzs péntek reggeli üléséről érkezett a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorába, ahol a legfrissebb járványügyi adatok ismertetése mellett beszélt a következő hetek terveiről is.

Orbán Viktor azzal kezdte az interjút, hogy megkérte a magyarokat, húsvétkor se látogassák szeretteiket, ne ünnepeljenek együtt, hordjanak maszkot és tartsák a távolságot, mert „különben nagy baj lehet.”

Azt is hozzátette, hogy akik be vannak oltva, azok viszont szabadon látogathatják családjaikat.

A járványügyi adatok tekintetében péntek reggel több, mint 260 új halottja, és több mint 9000 új fertőzöttje volt a koronavírus-járványnak.

A beoltottak száma azonban mostanra meghaladja a 2 060 000 főt, 863 000 ember pedig már a második oltását is megkapta.

A miniszterelnök szerint lassan elérjük azt a pontot, amikor a vakcinák kifejtik látványosan és érezhetően a hatásukat a halottak és a fertőzöttek számában is, és bekövetkezik az átbillenés.

A mai jelentések alapján a tervek szerint az április 4-én végződő héten 2 356 000 beoltott lesz, a következő héten ez a szám meghaladja majd a 3 milliót, rá egy hétre pedig a 3,5 milliót.

Orbán szerint április 13-a lehet a 3 millió beoltott elérésének napja, amely egy újabb lépcsőfok a korábbi életünkhöz való közelítéshez.

Megint hangsúlyozta, hogy 2,5 milliónál az üzletek nyitvatartása és a kijárási korlátozás megváltozik, a vállalkozók újra kinyitnak, négyzetméter alapú korlátozás jön, április 19-én pedig az iskolák és óvodák kinyitnak, így a „szülők szabadabban tervezhetnek”.

Elárulta, hogy 3,5 millió beoltottnál jön a következő lazító lépés, de arról a következő pénteken reggeli interjúban tudhatunk majd meg többet.

A kérdésre, hogy mit gondol arról, miszerint vannak, akik szerint most nem szabadon nyitásról beszélni, hiszen a nyugat-európai országok is zárnak, Orbán a következőt mondta:

„Vannak akik azt gondolják hogy a zárásokkal meg lehet állítani a vírust, hát tévednek. A harmadik hullám, a brit vírus másmilyen. Ezt tudjuk lassítani korlátozásokkal, de nem tudjuk megállítani. A korlátozások meg az elszigetelés nem állítja meg. Egy módon lehet megállítani: a vakcinával. Számos Nyugat-Európai országnak jóval kevesebb vakcinája van mint nekünk, egy fázissal mögöttünk vannak.”

Szerinte vannak országok, ahol politikai kérdést csináltak a vakcinából, ez számára nem szimpatikus. Szerinte ha a magyar hatóságok azt mondják, hogy egy vakcina biztonságos és hatékony, akkor azt a magyaroknak be fogják adni.

A miniszterelnök elmondta, hogy úgy látja, Nyugat-Európában a gyarmattartás idejéből fennmaradt egy felsőbbrendűségi érzés.

„Most nem a kevélység ideje van itt, most a szelídség ideje van. Most segíteni kell, oltani kell, emberéleteket kell menteni, ez más megközelítést igényel.”

-fogalmazott.

Ezek után beszélt arról is, mit gondol az ellenzék mostani politikájáról.

„Az oltásellenes kampány az bűn. Mert akit lebeszélnek róla, az meghalhat. És meg is halnak olyanok, akik hallgatnak a baloldalra.”

-emelte ki.

Orbán arra kért mindenkit, hogyha nem akar oltást, azt a magyar kormány tiszteletben tartja, de ne akarjon másokat is meggyőzni.

Elmondta továbbá, hogy egyelőre csak 3 700 000-nél tart az oltásra regisztráltak száma, a 65 év felettieknél ez az arány azonban magasabb, közülük 85% be is van oltva. A fennmaradó regisztrált 65 év feletti a következő napokban meg is kapja első oltását.

Hangsúlyozta, hogy a keleti vakcinák továbbra is megbízhatóan érkeznek, és tudomása szerint mostantól a nyugati vakcinák sem fognak a korábbiakhoz hasonlóan elakadni.

Szerinte elméletileg jöhet egy olyan pont, amikor több vakcina áll rendelkezésre, mint amennyi ember regisztrált. Itt meglátása szerint azzal a kérdéssel kell megbirkóznunk, hogy lehet-e a 16-18 éveseket oltani (nyugaton már úgy látják, hogy a Pfizerrel lehet.) Ennek a vitának az összegzését várja az operatív törzstől egy héten belül.

Orbán Viktor kijelentette, hogy ha elérjük a 3,5 millió beoltottat és átbillennek a számok, onnantól kezdve könnyítést kaphatnak azok, akiknek van oltási kártyája, illetve a számukra meg lehet indítani a kulturális életet.

„A boldog, közösségi élethez szükséges lépéseket összekötjük a védettséggel, akkor kap majd egy lökést a regisztráltak száma.”

-jegyezte meg.

A kérdésre, hogy miért nem kötelező a vakcina hazánkban, a miniszterelnök azt válaszolta, hogy szerinte a magyarok csak ellenállnak, ha rá akarják őket valamire kényszeríteni.

„Ez egy szabad világ. A magyarok erre nagyon kényesek.”

-érvelt.

Orbán Viktor megemlítette a Salvinivel és Morawieckivel létrejött találkozót is, amelyről egyelőre csak annyit tudtunk meg, hogy a három politikus egyetértenek a fő, távlati irányvonalakban, és ennek tükrében készülnek egy erős európai jobboldal kiépítésére.

Az interjú végén felhívta még a figyelmet az ápolók és orvosok hősies küzdelmére:

„Ők a mi hőseink, akik segítenek abban, hogy több millió ember megmeneküljön. Ne beszéljünk a magyar egészségügy összeomlásáról, mert ezzel leértékeljük az egészségügyi dolgozók munkáját. Az Orvosok és ápolók tartják a hátukon az egészségügyet, és ők védenek meg minket.”

A miniszterelnök a húsvéttal kapcsolatban még megjegyezte, hogy „lesz feltámadás, és úton vagyunk a szabadság felé.”