Egyiptomi hatóságok foglalták le az Ever Given teherszállító hajót

Nyilván elég kellemetlen volt, ami az Ever Givennel történt, erről korábbi cikkünkben is beszámoltunk, hogy pontosan miért.

Minden csoda három napig tart, sajnos az Ever Given szituációja kicsit már régebb óta van terítéken, mint három nap. Ugye zátonyra futott majd hat nappal később kiszabadították de az ügy nem zárult le ennyivel.

Most az egyiptomi hatóságok foglalták le az Ever Given teherszállító hajót, mivel a tulajdonosának meg kell fizetnie a hajó kimentésének díját és a tranzitdíjakat is. Nem tudni pontosan, hogy mekkora pénzösszegről lenne szó, csupán becslések születtek erről, ami szerint közel 900 millió dollárt kellene fizetnie a tulajdonosnak.

„A hajót hivatalosan lefoglalták”

 – mondta Osama Rabie altábornagy Egyiptom állami televíziójának.  

„Nem akarnak semmit fizetni.”

A Suezi- csatorna a világ egyik legfontosabb kereskedelmi útvonalai közé tartozik, naponta körülbelül 50 hajó halad át a rajta és mentés ideje alatt 442 tartott fel, aminek aztán a környezetre is visszahatása, de erre még később kitérünk.

Többek között azért is bonyolult a keletkezett károk behajtása és megtérítése, mert nem lehet pontosan tudni, hogy kit és hogyan akarnak felelőségre vonni. Ezt a bírosági per következtében sem lesz egyszerű megállapítani, mivel a hajó egy japán cég tulajdonában van, egy tajvani szállító üzemelteti és Panamai zászló alatt szeli a habokat.

Fontos persze az anyagiak megtérítése, de vannak égetőbb dolgok is mint párszáz millió dollár. Nemcsak financiális, hanem környezeti károk is keletkeztek. Erről egy másik cikkünkben számoltunk be.

(The Guardian)