Fotó egyenesen a Mars felszínéről

A NASA Perseverance marsjárója letette A Mars felszínére az Ingenuity névre keresztelt Mars-helikoptert. Nem sokkal ezután az Ingenuity lőtt is egy fotót a bolygó felszínéről.

Egymás után két sikert is elkönyvelhetett a NASA április első napjaiban. Előszöris azt, hogy a Perseverance marsjáró letette a helikoptert a bolygó felszínére.  Az Ingenuity nem sokkal ezután készített fényképet a bolygó felszínéről:

© NASA

A képen túl sok mindent nem látni, hiszen a marsjáró alól készült el. Mégis örülhetünk, hiszen ez azt jelenti, hogy működik a helikopter kamerája.

Második sikerként azt könyvelhetik el, hogy a helikopter átvészelte az első éjszakáját a Marson. Ez nem kis dolog, hiszen az ottani éjszakák -80, -90 Celsius-fok körüliek.

Az Ingenuity-helikopter első repülését várhatóan április 11-én fogja végrehajtani. Nem kell klasszikus helikopter-magasságokkal számolni. Az Ingenuity mindössze 1,8 kilót nyom és nagyjából 3-4 méter magasba fog repülni, onnan készít majd nekünk nagyfelbontású képeket a Mars felszínéről.

A közel 85 millió dollárból fejlesztett Mars-helikopter forradalmasíthatja az űrkutatást. A Mars-helikopterek alkalmasak lehetnek sziklafalak, barlangok és mély kráterek feltérképezésére, továbbá tudományos műszerek szállítására, valamint felderítőként segíthetik az emberek és a robotok munkáját.