LMP: Meg kell állítani a természetpusztítást

Nyílt levélben szólítja fel az LMP társelnöke a természet- és környezetvédelemét felelős agrárminisztert Nagy Istvánt, hogy “végre valahára tegyen érdemi lépéseket a természetpusztítás megállítására”.

Schmuck Erzsébet a csütörtöki online sajtótájékoztatóján elmondta: az utóbbi időben, különösen a járvány idején hihetetlen sok esetben fordult elő durva természetkárosítás, a kormány pedig szerinte élen jár a rombolásban. Bármeddig lehetne sorolni a példákat a vízpartokat érintő privatizálásról, vagy hogy milyen beruházások érdekében számolták fel a zöld területeket.
Példaként említette a balatonfenyvesi vitorláskikötőt, amely miatt eliszaposodtak a környék strandjai, a Fertőnél és a Tatai-tónál tervezett szállodák ügyét, “de a Velencei-tó partjáról is riasztó hírek érkeznek”. Szólt a pesti Szilas-tó tönkretételéről, a Szalajka-patak lebetonozásáról is, vagy erdők tarra vágását Natura 2000-es területeken.
Schmuck Erzsébet  elmondta “Európai összehasonlításban is vezetünk a természetpusztításban” – jelentette ki, hozzátéve: Magyarország természeti kincseit nem sajátíthatják ki oligarchák, ezek a kincsek arra szolgálnak, hogy az átlagemberek egészségét védjék, megőrizzék a biológiai sokféleséget és enyhítsék a klímaváltozás hatását.

„Az egészséges környezethez való jogot a kormány által alkotott alaptörvény 21 cikke rögzíti, ennek ellenére az illetékes tárca semmilyen érdemi lépést nem tesz a természet pusztítás megállítására a törvények betartatására. Éppen ezért az LMP – Magyarország Zöld Pártja elvárja és követeli, hogy a természetvédelemért felelős szaktárca tegye meg a további termeszét pusztítás megelőzésé és a hosszútávú megőrzés érdekében szükséges lépéseket.”


Szerinte helyre kellene állítani a szakhatóságok függetlenségét, komolyan kell venni a környezeti hatástanulmányokat, be kell tartatni az unió természetvédelmi jogszabályait és meg kell szüntetni a nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházások jogi lehetőségét védett területeken.
Emellett érdemi támogatást kell nyújtani a természetvédelemért dolgozó civil szervezeteknek – mondta.

(LMP sajtó)