Marsi szivárványnak hitték, de nem az

Újabb fotót küldött a Földre a NASA marsjárója, a Perseverance, melyen egy szivárvány szerű képződmény látható.

Februári landolása óta a Perseverence marsjáró temérdek értékes fotót, hangfelvételt és felfedezést közvetített a vörös bolygóról a NASA-nak. Az IFLScience beszámolt a NASA roverének legújabb fényképéről, mely most kivételesen nagy érdeklődést váltott ki.

© NASA

Azt írták, hogy a fotón nem csupán az Ingenuity nevű kísérleti helikoptert vehetjük szemügyre, – melyről egy korábbi cikkünkben írtunk – de egy szivárványszínű jelenséget is, mely rögtön felcsigázta a csillagászat iránt érdeklődők fantáziáját. 

Először is érdemes letisztázni, hogyan is alakul ki egy szivárnány? Leegyszerűsítve az történik, hogy a légkörben lévő vízcseppek a napfényben megcsillannak és ez színes ívet képez az égbolton, ezt hívjuk szivárványnak.

A tegnapi fényképről azt gondolták, hogy talán szemtanúi lehetünk egy porívnek, ahol a napfény visszatükröződik és porszemcsék törik meg. A magyarázat jóval egyszerűbb: Lencsevillantást látunk, ami nem más, mint a kamerák lencserendszerén keresztüljutó szórt fény, ami nem kívánt képhatásokat okoz.