Búcsút inthetünk a párforintos rendelt termékeknek

2021. július 1-től megszűnik a 22 eurós áfamentességi határ. Az Európai Unióban megszűnik az unión kívülről érkező 22 euró alatti áruk áfamentessége, 150 eurós értékig azonban a termékek behozatala továbbra is vámmentes marad. A Magyar Posta automatikus vámeljárással készül a jogszabályi változásra – közölte a Magyar Posta.

Eddig úgy volt, hogy ha egy EU-n kívülről rendelt termék ára 22 euró (a cikk írás pillanatában ez 7889 forint) alatt volt, akkor az vám- és áfamentes. A 22 és 150 euró pedig közöttiek csak vámmentesek.

A szabályozás oka az, hogy kiegyenlítettebbé teszi a versenyt az uniós és a nem uniós vállalkozások között.

Eszerint a július 1-jéig megrendelt, illetve ezen a napon vagy ezt követően az EU vámhatárára érkező csomagokra, amelyeket ekkor jelentenek be szabad forgalomba bocsátásra, az új szabályok szerint vámáru-nyilatkozatot kell benyújtani és áfát kell fizetni.

Viszont ezt a folyamatot egyszerűsíti le a Magyar Posta azzal, hogy automatikusan elvégzik a vámeljárást, és fizetést követően a szabályok szerint kézbesítik a küldeményt.

A Posta arra kéri a vásárlókat, hogy nyár közepétől minden online rendelés esetén különösen fontos lesz a pontos címadatok (név, cím) mellett az elektronikus elérhetőségek (email, telefon) megadása is.

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI