Reggelre 10 milliárdot vont el a kormány a vasútfejlesztéstől a vadászati világkiállítás javára

MTI/Máthé Zoltán

Az átcsoportosítás adatai a csütörtök éjjel megjelent Magyar Közlönyben szerepelnek.

Annak ellenére, hogy a kormány már többször ígéretet tett rá, hogy a vasút fejlesztésével aktívan foglalkozni fog, mindeddig úgy tűnik, hogy ez nem jön igazán össze.

Vegyük például a HÉV szerelvényeinek esetét, amelyről korábban itt írtunk. Akár éveket is csúszhat a HÉV régóta várt és egyre sürgősebbé vált felújítása az oroszok javára újraindított beszerzési pályázat miatt.

A magyar vasútnak tehát kétségtelenül szüksége lenne a fejlesztésekre fordított támogatásra, azonban az éjjel megjelent Magyar Közlöny szerint a kormány 10 milliárd forintot vont el ettől a területtől, amelyet a dokumentum szerint a „nemzetközi vadászati, természeti és lovas rendezvények”, illetve a „Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus megrendezésével összefüggő szervezési és lebonyolítási feladatok” ellátói kapnak majd meg.

Érdemes megvizsgálni a többi adatot is a táblázatban, mert bizony további figyelemreméltó apróságokra bukkanhatunk. A dokumentum alapján ugyanis a kormány körülbelül 18 millió forintot vont el az idegennyelvi stratégia megvalósításától, illetve 22,8 millió forintot megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásának támogatásától, de lehetne még sorolni.

További átcsoportosítások szerepelnek a Gazdaságvédelmi Alapnál, amely kifejezetten érthetetlen a tomboló járvány és a megtépázott gazdaság tekintetében.

A fentiekre egyébként a Momentum jelöltje, Buzinkay György is felhívta a figyelmet Facebook-oldalán.