Operatív törzs: 7 százalékos emelkedés a fertőzöttek számában az előző héthez képest

forrás: MTI

Az operatív törzs csütörtök délelőtti sajtótájékoztatóján Kiss Róbert rendőr alezredes, illetve Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője szólalt fel, hogy ismertessék a legfrissebb járványügyi adatokat.

Kiss Róbert hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány harmadik hullámában az egyéni felelősség megkérdőjelezhetetlen, a hétvégén esedékes húsvét alkalmával pedig még fontosabb, hogy szűk körben ünnepeljünk, ne találkozzunk olyanokkal, akikkel nem egy háztartásban élünk.

Kiemelte, hogy a rendőrök húsvétkor is határozottan fognak fellépni a rendelkezéseket és védekezéssel kapcsolatos szabályokat megszegőkkel szemben. Kérte, hogy mindenki feltétlenül tartsa be a védelmi intézkedéseket.

Galgóczi Ágnes ismertette a legújabb járványügyi adatokat, amelyek alapján az elmúlt 24 órában 9288 új fertőzöttet regisztráltak, ezzel pedig hazánkban 661 721-re emelkedett az igazolt fertőzöttek száma.

Elhunyt 258 többségében idős krónikus beteg, ezzel Magyarországon 20 ezer fölé emelkedett a Covid-19 áldozatainak száma.

Jelenleg 12 062 főt ápolnak koronavírus-fertőzéssel kórházban, ebből 1512-en vannak lélegeztetőgépen.

Az életkort tekintve a betegek átlag életkora 45,77.év. A betegek 23%-a a 40-49 éves korcsoportból, 17,3%-a az 50-59 éves korcsoportból, 15,3%-a pedig a 30-39 éves korcsoportból kerül ki.

A helyi szórást tekintve a betegek 17,24%-a budapesti, 15,22%-a pest megyei. A legkevesebb megbetegedést Zala megyében regisztrálták, itt ugyanis ez a szám 1,57%.

A beoltottak száma hazánkban mostanra már 2 millió fő fölött van, 787 207 fő pedig már a 2. oltását is megkapta. A regisztrált 65 év felettiek több, mint háromnegyede már hozzájutott a vakcinához.

Galgóczi hangsúlyozta, hogy húsvét idején sem áll az oltási program. A hétfőn érkezett Moderna-szállítmány hamarosan megérkezik a háziorvosokhoz, így ők folytathatják az idősek és várandósok oltását.

Az osztályvezető ezen a ponton megjegyezte, hogy a várandósok bátran regisztráljanak az oltásra, közben háziorvosukkal és nőgyógyászukkal egyeztessenek.

Ma este 218 414 Astrazeneca érkezik hazánkba, amelyet vasárnap szállítanak ki a kormányhivatalokba.

Jelenleg is 101 kórházi oltóhely 400 oltópontján zajlik az oltás, a húsvéti hétvégén pedig az orvosok az oltásért külön díjazásban részesülnek.

A 12. héten tehát összesen 60 482 új esetet regisztráltak, amely sajnos 7 százalékos emelkedést jelent az előző hét járványügyi adataihoz képest.