Mesés panoráma a Dunakanyarra és a jól megérdemelt lángos

A Dunakanyar kétségkívül az egyik legszebb hely országunkban, amit érdemes a part mindkét oldaláról körbejárni. Túraajánlónk ezúttal a keleti oldalról Nagymarosról indul és Zebegényig tart.

Túra útvonala: Nagymaros vasútállomás – Dobozi orom – Szent Mihály-hegy – Julianus Kilátó – Zebegény, kálvária – Zebegény, Duna-part

A túra helyszínét háromnegyed óra alatt könnyen és kényelmesen meg lehet közelíteni a Nyugati Pályaudvarról Szob felé induló vonattal. Ha szerencsénk van, akkor a két szintes kocsi felső emeletéről élvezhetjük a Duna irányába nyíló kilátást.

Arra készüljünk, hogy az út közepesen nehéz, gyakorlatilag nem találkozunk vízszintes tereppel, ezért fontos a kényelmes cipő. Nagymaros vasútállomásáról indulva az első utcákat követően el is kezdődnek az emelkedők. A település magasabb pontjáról az erdőbe érve először egy enyhén emelkedő egyenes útra térünk, ahonnan egy éles kanyarral megindulunk a hegynek. Mielőtt a felfestett útvonalon a jobb kanyar irányba a hegycsúcsnak indulnánk, érdemes bal irányban a Dobozi orom tetejére kisétálni és kicsit megpihenni, hiszen innen tökéletes kilátás nyílik a túlparton fekvő Dömösre.

Kilátás Dömösre

Rövid pihenő után elérkezünk a legmeredekebb szakazhoz, aminek tetején a Szent Mihály-hely legmagasabb, 484 méter magasan fekvő pontját jelölő kőhöz érkezünk.

A Szent Mihály-hegy legmagasabb pontja

Innen már a következő célállomás, a kilátó felé indulunk meg. Út közben több helyen elkerített, szabályos alakú aknákkal is találkozhatunk. Ezek nem mások, mint kutatóaknák, melyeket a Geofizikai Kutatóintézet ásott még az 1950-es évek elején. Az árkok alján végrehajtott mikro-robbantások által keltett rezgés-hullámok visszaverődésének méréseiből a hegy mélyben lévő ércvagyon milyenségére próbáltak következtetni.

Innen érkezünk a 2011-ben felújított Julianus Kilátóhoz, mely egész évben díjmentesen látogatható. A bástya szerű építmény középső, fedett részéről is csodás panoráma nyílik a szűk ablakain keresztül, azonban a felső emeleten elképesztő panoráma nyílik a Dunakanyarra. Tökéletesen látható Visegrád, Pilismarót, de szép tiszta idő esetén a Csóványost vagy a szlovák hegyeket is megcsodálhatjuk.

Kilátás a Julianus Kilátóból

A sok emelkedő után az út innentől javarészt már lefelé halad Zebegény irányába, ahol a településre érve érdemes a Kálváriát, valamint a Trianon emlékművet megtekinteni. Az apró falu partszakaszánál pedig semmi esetben nem érdemes a lángost kihagyni, mint a túra után jól megérdemelt jutalmat. Ez különösen igaz a medvehagyma szezonban, hiszen a tarjával-medvehagymával töltött lángos utánozhatatlan.

Az út Budapestre szintén a Szob és Nyugati pályaudvar között közlekedő vonatúttal zárul.