Négy elmélet a bolondok napjáról

Április elseje van. Erről a dátumról mindenkinek a bolondok napja jut eszébe, nem csak itthon, de számos más országban is elterjedt szokás lett ebből. Azt, hogy pontosan honnan ered ez a furcsa szokás, pontosan nem tudni, de van néhány gondolat erről, melyeket eme nap alkalmából összeszedtünk.

1. Elindulok kabátban, hazafele megsülök. Elindulok pólóban, hazafele megázok!

Ezt bizonyára mindenki tapasztalta már. Meteorológus legyen a talpán, aki meg tudja jósolni pontosan hogy, milyen időjárás várható. Ez bizony hatványozottan igaz lehetett a „régi idők koraira” is, amikor aztán tényleg mindenkit váratlanul értek az időjárás viszontagságai. Egyesek szerint innen ered a szokás, hogy megvicceljük egymást, ha már a természet is szórakozik velünk.

2. Őseink is, hát akkor mi miért ne?

Egyes kutatók ősi kelta szokásra is szoktak hivatkozni, mely szerint április elején vidám, bohókás tavaszi ünnepet tartottak a az ősi Kelta birodalomban.

3. Írd be a keresőbe, hogy „bolondok napja” és mindenhol ugyan azt a mondatot fogod találni, amit valószínűleg senki sem ért.

Velem is ez történt, miközben e cikket írtam források után kutatva, akarva- akaratlanul szembejött velem ez a mondat, gyakorlatilag mindenhol: Egyes kutatók szerint lehet a már Plutarchos által is megírt antik hilaria..” Ez szép meg jó, meg tudományosan hangzik, de ki az a Plutarchos és mi az az antik hilaria és egyáltalán mi ez az egész és mi köze van ennek április elsejéhez? Viszonylag hosszabb kutakodás után tudatosult bennem, hogy valószínűleg semmi. Plutarchos egy ókori görög életrajzíró. Krisztus után 46-48 körül születhetett és 125-ben, vagy 127-ben hallhatott meg. Többek között írt Julius Cesar-ról, az egyiptomi Ozírisz- mítoszról, Thézeuszról, sőt az egyik legrészletesebb UFÓ-észlelés is a nevéhez kapcsolható. Csupán spekulálok, de az történhetett, hogy valahol valaki ezt leírta, újságírók ezt meglátták és lelkesen kapkodtak a „ctrl+c, ctrl+v” billentyűkombináció után.

Kérünk Benneteket kedves olvasók, ha bárki Közületek ismer, vagy tud bármit Plutarchos által is megírt antik hilariáról, ne habozzon küldje el nekük!

4. IX. Károly francia király rendelete

1564-et írunk IX. Károly hoz egy rendeletet amely rendelkezés ígyen szólott vala: „az új esztendőt április elsejéről áttétetem január elsejére!”. Szokás volt akkoriban újévkor ajándékot adni egymásnak, de a rendelet után az emberek januárban az áprilisi, áprilisban a januári ajándékokkal lepték meg egymást. Egyes kutatók szerint ez a furcsa csavar hozta el a mai bolondok napját.