Hódít a keleti vakcina: Ausztria 1 millió adag Szputnyikot venne áprilisban

Az oe24.at osztrák hírportál írta meg, hogy Sebastian Kurz és Vlagyimir Putyin között intenzíven folynak a szerződésről szóló tárgyalások.

Úgy tűnik, hogy a szomszédos Ausztriában is megpróbálkoznak az orosz vakcina alkalmazásával az oltakozás felgyorsítása miatt.

Sebastian Kurz osztrák kancellár február 26-án telefonon hívta Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy megvitassák az orosz Szputnyik V oltóanyag esetleges Ausztriába történő szállítását. Ugyanezen a napon Ausztria kapcsolatba lépett az Orosz Közvetlen Beruházási Alappal (RDIF), amely a Szputnyik V nemzetközi értékesítéséért felel.

Sebastian Kurz szövetségi kancellár hangsúlyozta:

„Nem viselhetünk politikai szemellenzőt, ha az oltásokról van szó. Csak az számít, hogy a vakcina hatékony és biztonságos-e, és nem az, hogy honnan származik.”

A kancellár elmondta, hogy ennek fényében február óta zajlanak a tárgyalások az orosz féllel. Szerinte ha Ausztria további 1 millió adag oltást kapna, lehetségessé válna a normális élethez való mielőbbi visszatérés, és sok életet és munkahelyet lehetne megmenteni.


Az Európai Gyógyszerűgynökség jelenleg is folyamatosan vizsgálja a Szputnyik V vakcinákat, az RDIF szerint pedig a vakcinát már 57 országban használják. 

Rudolf Anschober egészségügyi miniszter az elért eredményekről a következőt nyilatkozta:

„Jelenleg minden lehetőséget megvizsgálunk annak érdekében, hogy a lakosság a lehető leghamarabb hozzáférjen a még tesztelt vakcinához. Egy dolog világos: minden Ausztriában használt oltóanyagnak hatékonynak és biztonságosnak kell lennie.”