Csárdi: a kormány hagyja abba a bosszúhadjáratát az önkormányzatok ellen

Csárdi Antal, az LMP országgyűlési képviselője keddi sajtótájékoztatójában a kerületek iparűzési adó bevételének a kieséséről beszélt.

Csárdi elmondta, hogy folynak az egyeztetések a kormány és a kerületek között az iparűzési adó bevételének kiesésével kapcsolatban. Ezt Fürjes Balázs, a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára irányítja.

Fürjes elmondása alapján a kiesést a koronavírus okozta, de a csekket nem neki kell benyújtnai. Az LMP-s politikus szerint ez egy óriási tévedés hiszen a kiesés a kormányzati döntések eredménye. Viszont nem ez az egyedüli bevétel kiesése a kerületeknek: bevétel kiesés még a gépkocsi adó helybenmaradó részének az elvonása és az ingyenes parkolásból való kiesés is. Csárdi szerint ezek mind olyan bevétel kiesések, amelyek az önkormányzatok kötelező feladatinak a fenntartását szolgálták. Ilyen kötelező feladatkörbe tartozik például az ovódai- és a bölcsődei ellátás is. Az iparűzési adó bevételének a kiesése ezt a helyzetet tovább súlyosbítja.

„Vannak olyan kerületek a városban, ahol konkrétan az alap működés mínuszos, amit megint csak tilt a törvény.”

Az országgyűlési képviselő felidézte, hogy az alkotmánybíróság februárban Göd kapcsán hozott egy döntést, ahol egyértelművé tették hogy az országgyűlés a helyi önkormányzatok kötelező feladat és hatásköreinek ellátásához szükséges forrást biztosítania kell. Ez ma nem történik meg – tette hozzá.

Tehát a magyar kormány egy alkotmányos mulasztásban van, mert nem nyújt kellő, a törvényben előírt és szükséges finanszírozási támogatást az önkormányzatoknak, hogy azok a kötelező feladatikat jó minőségben elláthassák.

Jelentette ki Csárdi Antal.

Csárdi arra szólítja fel a kormányt, hogy hagyja abba a bosszúhadjáratát az önkormányzatok ellen, amit a ’19-es önkormányzati választáson való vereség miatt csinál. A kormány ne bosszút állni akarjon, hanem vegye észre, hogy csak az önkormányzatokkal együttműködve tud jól kormányozni bármelyik kormány.

Példaként megemlítette a 9. kerületet, ahol egy alapot hoztak létre a helyi munkanélküliek plussz támogatására.