Már egy éven belül új Covid-19 elleni vakcinákra lesz szükség – állítják a tudósok

MTI/Komka Péter

A releváns területek szakértőinek felmérése arra a következtetésre jutott, hogy a koronavírus új variánsai bukkanhatnak fel az alacsony átoltottsággal rendelkező országokban – írja a The Guardian.

Az epidemiológusok, virológusok és fertőző betegségekkel foglalkozó szakemberek vizsgálata alapján már akár egy év elteltével hatástalanokká válhatnak az első generációs Covid-19 elleni vakcinák, és módosított készítményekre lesz majd szükség.

A tudósok már egyébként is régóta hangsúlyozzák, hogy globális oltakozási erőfeszítésekre van szükség a koronavírus fenyegetésének hatékony semlegesítéséhez.

Sajnálatos módon az igazi veszélyt a vírus különböző, újonnan megjelenő variánsai jelentik, amelyek sokszor könnyebben terjednek, halálosabbak és kevésbé érzékenyek az oltóanyagokra.

Sok országban a tartósan alacsony oltóanyag-lefedettség miatt nagyobb valószínűséggel jelennek meg a vakcinákra rezisztens mutációk – mondta a válaszadók 88% -a, akik olyan jeles intézményekben dolgoznak, mint a Johns Hopkins, Yale, Imperial College, London School of Hygiene & Tropical Medicine, illetve az Edinburgh-i Egyetem.

„Ameddig nem oltjuk be az egész emberiséget, addig nyitva a kapu az újabb és újabb mutációk előtt, amelyek érzéketlenek lehetnek a jelenlegi oltásainkra, és kisegítő oltásokra lesz szükségünk a kezelésükhöz.”

– fogalmazott Gregg Gonsalves, a Yale Egyetem epidemiológiai docense közleményében.

A jelenleg forgalomban lévő oltások, amelyek sürgősségi engedélyt kaptak a világ különböző részein, a régebbi és az újabb technológiák alkalmazásának keveréséből jöttek létre.

Külön érdekesség a Pfizer / BioNTech és a Moderna cégek által alkalmazott mRNS-megközelítés, amely akár hetek vagy hónapok alatt módosítható az új variánsok tekintetében, habár az ilyen típusú rapid megoldások mindig fokozottan problémásabbnak bizonyulnak.

A legfőbb gondot egyelőre az okozza, hogy a szegényebb országok számára ezek a drágán beszerezhető és tárolás szempontjából is igen kényes oltóanyagok nem elérhetőek.

Az erőforrásokban gazdag országokban, például az Egyesült Királyságban és az Amerikai Egyesült Államokban a lakosság több, mint negyede már legalább egy adag oltást kapott, de további több százmillió vakcina van készleten.

Ezzel ellentétben az olyan államokban, mint a Dél-afrikai Köztársaság és Thaiföld, még a népesség 1 százaléka sem jutott hozzá az első adag oltóanyaghoz, ami globális problémát jelent a koronavírus új variánsainak megjelenése szempontjából.