Keresztes László Lóránt: a Fidesz nem értékek, hanem érdekek mentén politizál

A stúdiónkban Vona Gábor, a Második Reformkor Alapítvány alapítója és Keresztes László Lóránt, az LMP országgyűlési képviselője és frakcióvezetője beszélgetett többi között a határon túli magyarok levélszavazásáról és a Fidesz viszonyáról a külföldön dolgozó magyarokkal.

Keresztes László Lóránt szerint a Fidesz álszent politikát folytat, hiszen a magyar nemzet egyesítéséről beszélnek, de közben olyan neoliberális gazdaságpolitikát folytatnak, hogy kevés munkavállalói jogot kell adni a dolgozóknak és jellemzően alacsony bérekért dolgoztatták az embereket. Ennek lett az az eredménye, hogy minden 6. magyar külföldön születik.

- Hirdetés -

Az LMP frakcióvezetője szerint a legfontosabb kihívás, hogy egy olyan jellegű társadalmi, gazdasági politikát lehessen folytatni, amely megadja a lehetőséget a visszatérésre azok számára akik megélhetés miatt költöztek külföldre.

Vona Gábor felidézte, hogy az országgyűlés elfogadta 2013-ban a választási eljárásról szóló törvényt, amelyben a külfölfön élő magyarok levélben való szavazása is jelen volt. De ezt a Fidesz végül másfél hónap múlva kivette. Szerinte a Fidesz különbséget tesz a határon túli magyarok, és a külföldön dolgozó magyarok között, ugyanis az előbbi csoport túlnyomóan a Fidesz szimpatizánsai, ellentétben az utóbbival.

Keresztes is egyetértett ezzel, hogy emögött a döntés mögött egy hatalomtechnikai számítás van. Szerinte emiatt is fontos Vona népszavazással kapcsolatos kezdeményezése, ugyanis minél több ember beszél róla, annál jobb eredményeket lehet elérni.

- Hirdetés -

Abban viszont mindkét fél egyetértett, hogy a mostani kormányt ez a kérdés nem foglalkozatja, és egy esetleges új kormánynál lehet csak érdemi eredményeket elérni a témában.

- Hirdetés -
spot_imgspot_img

Kövess minket közösségi oldalainkon is!

42,500RajongóLájk
5,100FeliratkozóFeliratkozó

Iratkozz fel hírlevelünkre!

[mc4wp_form id="15179"]

Legújabb videóink

Korábbi híreink