Online népszavazó felületet indít Vona Gábor

Vona Gábor, a Második Reformkor Alapítvány alapítója bejelentette, hogy egy online népszavazó felületet indít, amely Magyarország első ilyen felülete lenne.

A Jobbik volt elnöke egy online sajtótájékoztató részeként jelentette be alapítványának új kezdeményezését, amely elmondása szerint lehetőséget ad arra, hogy megújoljon a demokrácia hazánkban. Vona aggodalmát fejezte ki, hogy hazánkban már régóta nem vitatkoznak a politikusok, hanem veszekednek. Szerinte a demokrácia hazánkban elhalóban van, és ennek megfordításában a 21. század vívmányani segíthetnek. Ezt Vona kattintokráciának nevezte, amellyel egy tudatos demokráciát építhetnek.

„Magyarországon nekünk a magyar embereknek újra kell tanulniuk a demokráciát.”

– hangsúlyozta Vona Gábor.

Az első online népszavazást március 14-én indítják el, amelyre pedig három hétig lehet válaszolni. Az első kérdés pedig a levélszavazással foglalkozna. Vona kifejtette, hogy ez a kérdés azért vált újra aktuálissá, mert már két választásnyi tapasztalatunk van róla, hogy változtatni kell rajta, és a koronavírus miatt ez még fontosabb lehet az emberek számára. Emellett hozzátette, hogy egy évben több kérdésben is lehetne népszavazást indítani az oldalon.

Vona hangsúlyozta, hogy fel vannak készülve arra, hogy lesznek kezdetleges problémák, és hibák az online népszavazással, de igyekeznek ezeket kijavítani. A technikai információkat pedig a napokban fogják közölni a második reformkor honlapján és közösségi médiáin. Büszkék arra, hogy a második reformkor alapítvány az a szervezet Magyarországon amely az első ilyen online népszavazást kezdeményezte…

De ez nem teljesen igaz.

2017-ben Schilling Árpád színházi rendező, és Lang András, a Pesti Est egyik alapítója kezdeményezett már egy online népszavazást, és egy az ahhoz kapcsolódó weboldalt. Az Észtországban már használt népszavazási formát akarták másolni. Ezt akkor azért indították el, mert szerintük a kormány egyedül dönt, hogy miről és hogyan szavazhatnak az emberek, fejezhetik ki véleményüket. A www.szabadszavazas.hu azóta már nem elérhető, ahogy a Facebook oldaluk sem a legaktívabb a témában.