Gulyás: március 15-ig maradnak a jelenlegi korlátozások

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő ad tájékoztatást.

Gulyás Gergely a kormányinfót azzal kezdte, hogy közölte: a harmadik hullám elérte Magyarországot és a járványügyi adatok jelentősen romlanak a következő 1 – 2 hétben. Ez leginkább a vírus mutánsai miatt lesz, amelyből több is jelen van hazánkban. Öröm az ürömben, hogy a nálunk engedélyezett vakcinák védenek a mutáns variánsok ellen. Ezért, a járványügyi szakértők és az operatív törzs is azt ajánlotta, hogy a jelenlegi korlátozásokat tartsák fent. Így a jelenlegi korlátozások március 15-ig változatlanul érvényben maradnak.

Gulyás elmondta, hogy az oltási igazolvány jogosultságai attól is függ, mi történik március 15-ig. Eddig az 500 ezer beoltott a veszélyeztetettek között van, talán ez enyhíteni fog a harmadik hullám járványügyi adatain – tette hozzá.

Gulyás beszélt még az oltási tervről is, amelyet elmondása szerint a baloldali pártok – leginkább Gyurcsány és pártja!!!!!! – megpróbálnak megakadályozni. A következő hetekben felgyorsul az oltások a folyamata, ugyanis „a jó oltás az, amit beadtak”. A miniszter elmondta, hogy az EU-ban Magyarországon van a legnagyobb választék vakcinákból. Eddig csaknem 2,5 millióan regisztráltak a vakcinákért.

Eddig 425 ezren töltötték ki a konzultációt, március közepéig tart.

A bértámogatásokat fenntartja a kormány. Gulyás közölte, hogy túl vannak a bértámogatások utalásának fennakadásán, és már naprakészen fizetik a megítélt támogatásokat. 41,3 milliárd forintnyi támogatásból eddig már 39 milliárd forintot utaltak ki.

Kérdések


A Magyar Nemzet arról érdeklődött, elmozdítják-e a posztjától Stummer Jánost, a nemzetbiztonsági bizottság elnökét. Gulyás szerint nehéz eldönteni, hogy mi a súlyosabb: ha valaki álhírt terjeszt, vagy ha valaki minősített adatot tesz nyilvánossá. Hozzátette, hogy valószínűleg mindezzel csak a Jobbik elnökének balesetéről akarták elterelni a figyelmet.

Arról is kérdezték Gulyást, mi lesz a március 15-i nemzeti ünnepen és lehet-e locsolni húsvétkor. Gulyás azt válaszolta, hogy a tömegrendezvények az utolsó körben vannak. Csak akkor szabad enyhíteni, ha elértük a társadalmi immunitást.


Gulyás Gergelyt megkérdezték, hogy melyik korlátozáson enyhítene, és melyik vakcinát adatná be magának. Szerinte a kijárási korlátozást kell először enyhíteni, és bármelyik vakcina jó neki, nem fog válogatni. Szentkirály Alexandra az utóbbi kérdésre ugyan ezt a választ adta.

Gulyás közölte, hogy március elején fogják megkapni a védettségi igazolványt a rá jogosultak. Ezt postai úton küldik ki.

Voltak arról hírek, hogy magánorvosok is olthatnak majd pénzért. A miniszter szerint ez teljesen kizárt. Ugyanis az állam rendelkezik egy oltási programmal, ők szerzik be az oltóanyagot, és ennek megfelelően oltanak.

Az Infostart érdeklődött arról, a szavazókörökben is lesznek-e oltási pontok a tömeges oltás fázisában. Gulyás azt válaszolta, hogy elsősorban az egészségügyi intézményeket érdemes igénybe venni, hiszen ott sok minden rendelkezésre áll, és ezek az intézmények ki tudták szolgálni az eddigi igényeket. Arra pedig, hogy mért alakultak ki hosszú sorok az oltópontok előtt azt mondta: mert sokan a megadott időpont előtt már legalább 1 órával előbb megérkeznek. Ezért arra kéri az embereket, hogy pontosan menjenek oltatni, hogy ez elkerülhető legyen.

Gulyás arra kérdésre, hogy lesz-e negyedik hullám, azt mondta, hogy szerinte az oltás ezt megakadályozhatja. A mostani előrejelzések szerint az esetszámok felfutását jósolják, amely megmutatkozhat az elhunytak számának növekedésében is.

A Telex Kósa Lajos csengeri asszonnyal közös bizniszéről kérdezte Gulyást. Azt mondta, Kósa a bűncselekmény sértettje, és kétli, hogy Kósa Lajos beszélt volna Orbánnak az üggyel kapcsolatban, mivel „nem szoktak ilyesmiről beszélgetni”.