Rácz Zsófia: „a diplomám hiánya nem hátráltat”

A fiatalokért felelős helyettes államtitkár az ELTE Politológus Műhelyének beszélgetésén mondta, hogy a munkájához nem szükséges a szakmai végzettség, ugyanis nem kell olyan munkákat csinálnia, amely ezt megkövetelné.

Rácz elmondta, hogy nem tekint magára politikai kinevezettként és a törvény is szakmai felsővezetőként határozza meg a helyettes államtitkári pozícióját – írta a Népszava. Feladatihoz sorolta, hogy előkészíti az ifjúságügyhöz tartozó szakmai munkaanyagokat, kapcsolatot tart az ifjúsági szervezetekkel, hogy a szakmai javaslatokat becsatornázzák a kormányzati döntéshozatalba. A helyettes államtitkár szerint ez nehéz, de változatos munka. Hozzátette, hogy félt attól, hogy egyhangúak lesznek a napjai, de félelmei végül nem igazolódtak be.

Mindemellett közölte, hogy mindenképpen megszerzi a jogi diplomáját, hogy komplexen láthatssa majd át a problémákat. Tervei között szerepel, hogy később nemzetközi joggal foglalkozik és diplomata vagy nagyköveti munkát is szívesen vállalna. Az elmúlt egy év legnagyobb eredményének a 25 éven aluliak jövőre bevezetésre kerülő szja-mentességét nevezte.

Rácz Zsófiát még tavaly januárban nevezték ki helyettes államtitkárnak. Kinevezésének procedúrája viszont nagy port kavart. Törvényt módosítottak csak azért, hogy Rácz betölthesse ezt a szerepet a megfelelő diploma nélkül is.