Senki nem menekül: a kettős állampolgárokat is besoroztatja Putyin

Vlagyimir Putyin elnök hétfőn kiadott egy rendeletet, amely lehetővé tette a más állampolgársággal rendelkező oroszok katonai besorozását. A tervezetet most kiterjesztik a kettős állampolgárokra, az állandó külföldi letelepedési státusszal rendelkező oroszokra és a hontalanokra is.

A kettős állampolgárok mindeddig mentesültek a hadkötelezettség alól – számolt be róla a Moscow Times.

A változások két héttel azután következnek be, hogy Putyin bejelentette, hogy véget vet a 300 000 újonc egy hónapja tartó „részleges” mozgósításának. 

Sokan továbbra is attól tartanak, hogy a mozgósítás oknak lehet egy második hulláma abban az esetben, ha az orosz erők továbbra is nagy veszteségeket szenvednek el az ukrán fronton.

Szeptember végén Putyin aláírta azt a rendeletet is, amely megkönnyíti a külföldiek orosz állampolgárság megszerzését, ha csatlakoznak a hadsereghez.

A most aláírt rendelet értelmében a kettős állampolgárságú hadkötelesek katonák, tengerészek, őrmesterek és kistisztek rangját is betölthetik.

A sorkatonák három hónapos szolgálat után köthetnek szerződést az orosz hadsereggel.

A másik országban második állampolgársággal vagy állandó lakóhellyel rendelkező oroszok száma 2020 januárjában, a legutóbbi nyilvánosan elérhető időszakban 543 000 volt.